Savjet EU usvojio 18 milijardi evra pomoći Ukrajini

Savjet EU usvojio 18 milijardi evra pomoći Ukrajini

Savjet Evropske unije postigao je dogovor o zakonodavnom paketu koji će omogućiti EU da finansijski pomogne Ukrajini tokom 2023. godine sa 18 milijardi evra. Ovo se navodi u saopštenju za javnost Savjeta EU, prenosi Ukrinform.

Predlog je danas u pisanoj proceduri usvojio Savet EU i biće podnet Evropskom parlamentu na eventualno usvajanje sledeće nedjelje.

„Ukrajina može da računa na EU. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu, takođe finansijski, koliko god bude potrebno. Zakonodavstvo koje smo danas usvojili znači da Ukrajina može da računa na redovnu finansijsku pomoć EU tokom 2023. godine“, rekao je Zbinek Stanjura, ministar finansija Češke.

Napominje se da paket predviđa strukturno rešenje za finansijsku podršku Ukrajini 2023. godine.

„Iznos koji će biti pozajmljen Ukrajini 2023. biće 18 milijardi evra, a krediti će imati grejs period od 10 godina. Zemlje članice će pokriti najveći deo troškova kamata putem eksternih namenskih prihoda. Garancije za to zaduživanje daće ili budžet EU ili države članice“, navodi se u dokumentu.

Cilj je da se obezbedi kratkoročno finansijsko olakšanje, finansiranje trenutnih potreba Ukrajine, rehabilitacija kritične infrastrukture i početna podrška održivoj posleratnoj obnovi, sa ciljem da se podrži Ukrajina na njenom putu ka evropskim integracijama.

Kako je preneo Ukrinform, Savet EU 6. decembra nije uspeo da usvoji kompletan paket od tri dokumenta potrebna da bi Ukrajini obezbedila 18 milijardi evra makrofinansijske pomoći 2023. godine.