Rusija izvozi Ukrajinsko žito?

Rusija izvozi Ukrajinsko žito?

Rusija šalje žito iz Ukrajine u inostranstvo, kažu zvaničnici koje je postavila Rusija u okupiranoj južnoj Ukrajini.

Tvrdnja dolazi u trenutku kada ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da je ukrala oko 600.000 tona njenog žita i nešto od toga izvezla. Rusija poriče da krade žito.

Pristup ukrajinskim zalihama žitarica postao je hitan na međunarodnom nivou: milioni tona se godišnje izvoze u Afriku i Bliski istok.

Ali sada se ne može isporučiti jer ruska mornarica blokira ukrajinske crnomorske luke.

A Rusija kaže da Ukrajina mora da deminira vode kod obale Crnog mora kako bi koridori za izvoz žitarica postali operativni.

SAD navode da Rusija pokušava da proda ukradenu ukrajinsku pšenicu zemljama u Africi pogođenim sušom, objavio je Njujork tajms.

Sredinom maja, SAD su poslale upozorenje 14 zemalja, uglavnom u Africi, da ruski teretni brodovi napuštaju luke u blizini Ukrajine natovareni žitom, objavio je list, pozivajući se na telegram Stejt departmenta.
Šta kažu Rusi?

Jevgenij Balicki, zadužen za oblasti pod ruskom kontrolom u regionu Zaporožja, rekao je da je žito napustilo region teretnim vozovima za Krim – koji je Rusija anektirala 2014. – i, odatle, za Bliski istok.

On je za rusku državnu televiziju rekao da se „glavni ugovori sklapaju sa Turskom“ – ne iznoseći detalje.

Portparol ruske okupacione vlasti na Krimu Oleg Krjučkov rekao je da je na Krim stiglo 11 vagona žita iz Melitopolja, grada u Zaporožju.

On je razgovarao za rusku državnu novinsku agenciju RIA, koja je takođe rekla da se žito transportuje iz okupirane oblasti Herson.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u sredu u Ankari o problemu žita sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, ali nije bilo pomaka.

Lavrov je negirao da Rusija ometa ukrajinski izvoz pšenice, rekavši da je na Ukrajini odgovornost da deminira vode u blizini Odese i drugih luka.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da Ukrajina ne može da deminira obalu jer će Rusija „koristiti koridore za žitarice za napad na južnu Ukrajinu“.

Rusija takođe krivi zapadne sankcije za prehrambenu krizu. Zapad međutim kaže da je Rusija „naoružala“ zalihe hrane.

Turska pokušava da posreduje u dogovoru o stvaranju sigurnih pomorskih koridora.
Šta kažu Ukrajinci?

Prošle nedelje ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar rekao je da Rusija isporučuje ukradeno žito sa Krima, a Turska je među destinacijama.

„Apelovali smo na Tursku da nam pomogne i, na predlog turske strane, pokrećemo krivične postupke u vezi sa krađom i prodajom žitarica“, rekao je on, a prenosi Rojters.

Šef ukrajinske asocijacije za žito Nikola Gorbačov upozorio je da će, ako se izvoz ne bude nastavio iz ukrajinskih luka, sledeća žetva, koja počinje krajem jula, biti ozbiljno pogođena.

On je rekao da će ukrajinski izvoz žitarica sledeće godine biti ograničen na maksimalno 20 miliona tona – drumom, rekom i železnicom – dok je prošle godine uspela da izveze 44,7 miliona tona.
Zašto je ovo tako hitno međunarodno pitanje?

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je veliki rast cijena žitarica, ulja za jelo, goriva i đubriva širom svijeta. Deo toga je rezultat zapadnih sankcija Rusiji.

Rusija i Ukrajina zajedno čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice – doprinos Ukrajine je skoro 10%.

U 2019. godini Ukrajina je činila 16% svijetskih zaliha kukuruza i 42% suncokretovog ulja, prema podacima UN.

Trenutna blokada Ukrajine i gomilanje žita u nekim zemljama doprinose nestašici u zemljama koje su već pogođene nesigurnošću hrane.

Petrok Vilton iz Svetskog programa za hranu u Somaliji kaže da je suša na Rogu Afrike već razorna. „Četiri uzastopne neuspele kišne sezone. Petnaest miliona gladnih ljudi, do kraja godine ih je 20“, rekao je on.

izvor BBC