Doći će do kadrovske promjene na skupštini akcionara

Doći će do kadrovske promjene na skupštini akcionara

RTCG: U pojedinim kompanijama u posljednje vrijeme došlo je do enormnog povećanja broja zaposlenih, a koje nijesu pratile odgovarajuće analize realnih potreba, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. Premijer Dritan Abazović kazao je da će se zbog toga na skupštini akcionara do kraja mjeseca desiti kadrovske promjene

On je na sjednici Vlade kazao da je to pokazala analiza Ministarstva u vezi sa poslovanjem kompanija u državnom vlasništvu.

„Na primjer samo je u Rudniku uglja je uvećanje broja zaposlenih u odnosu na 31. decembar 2020. godine skoro više od 200. Dok je u Luci Bar ovo uvećanje preko 70 “, rekao je Ibrahimović.

Kazao je i da imaju informaciju da se ovakav trend nastavlja.

Premijer Dritan Abazović kazao je da će se na skupštini akcionara do kraja mjeseca desiti kadrovske promjene.  

„Iskazujem punu podršku da ako je neko radio protiv zakona treba da odgovara. Mislim da se protiv nekih lica treba da se sprovode i neke druge radnje, ne bih da konentarišem o kome je riječ. Ako je sve u skladu sa Zakonom-odlično, a ako nije mora da se sankcioniše“, rekao je on.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je da su odluke katastrofalne i da se pokazalo da je u prosjeku zaposleno 20 odsto više ljudi.

“Sugerisao bih da se zaključkom obaveže Ministarstvo kapitalnih investicija da u hitnom roku predloži promjenu svih članova organa upravljanja u preduzećima u kojima je došlo do promjena u broju zaposlenih. Mislim da Vlada mora da pošalje poruku da će predložiti nove članove privrednih društava, u skladu sa zakonom ”, kazao je Konjević.

Ministar Vladimir Joković kazao je da je svaka Vlada ovo radila te da treba ispitati realne potrebe za zapošljavanjem.

“Ne možemo samo optužiti jedne, i moramo imati isti aršin za sve”, kazao je on.

Ibrahimović je istakao da dinamika zapošljavanja nije opravdana realnim stanjem u državnim preduzećima.

„Ne kažem da ne treba da zapošljavamo naše ljude kako ne bi odlazili iz zemlje, ali moramo se ponašati domaćinski. Insistiramo da nam dostave dokumentaciju i na osnovu toga kada utvrdimo kakve su bile dinamike i metode zapošljavanja mislim da onda treba da pojačamo zaključak“, rekao je Ibrahimović.