Stranci koji su se borili za Ukrajinu priznali su krivicu

Stranci koji su se borili za Ukrajinu priznali su krivicu

Dvojici Britanaca i jednom Marokancu sudi se kao plaćenici u sudu u Donjecku

Tri stranca koja su se borila za ukrajinske snage priznala su u srijedu u sudu u Donjecku krivicu po brojnim tačkama optužnice. Britanski državljani Šon Piner i Ejden Aslin, kao i marokanski državljanin Ibrahim Sadun, suočavaju se sa nizom optužbi – od kojih neke uključuju mogućnost smrtne kazne – nakon što su ih zarobile snage Donjecke Narodne Republike (DNR) u gradu Mariupolju i njegovoj okolini.

DNR, koju je Rusija priznala u februaru, polaže pravo na suverenitet nad bivšom ukrajinskom pokrajinom Donjeck. Kijev i dalje smatra zemlju delom svoje teritorije.

Aslin, Piner i Sadun su se izjasnili o krivici prema članu 232 Kodeksa DNR, zbog „prolaska kroz obuku u svrhu izvođenja terorističkih aktivnosti“. Piner je takođe priznao optužbu iz člana 323, „čin preuzimanja vlasti silom“.Sva trojica su izjavila da nisu krivi da su bili plaćenici u oružanom sukobu (član 430) ili da su učestvovali u zavjeri (član 34). Protiv njih je u ponedeljak počeo postupak u Vrhovnom sudu Donjecke Narodne Republike (DNR).

DPR optužuje Ukrajinu za vojnu agresiju protiv otcepljene države, koja je prvi put proglasila nezavisnost 2014. nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD. Oba Britanca su izjavila da su se borila na strani Ukrajine od 2018. godine.

Prema zakonima DNR, za nasilno oduzimanje vlasti je kazna od 12 do 20 godina iza rešetaka, ali bi zbog ratnih otežavajućih okolnosti mogla biti eskalirana na smrtnu kaznu. Biti plaćenik zaprećena je zatvorskom kaznom od tri do sedam godina.

Piner i Aslin su uhvaćeni u Mariupolju u aprilu, pošto su ruske trupe i trupe DNR odsekle brigadu ukrajinskih marinaca kojoj su bili priključeni. Neonacistički militanti „Azov“ držali su se u industrijskom kompleksu crnomorskog lučkog grada još mesec dana pre nego što su se predali 20.Britanska vlada je zahtevala da se Aslin i Piner tretiraju kao ratni zarobljenici prema Ženevskim konvencijama. Međutim, DPR je istakla da se konvencije odnose samo na uniformisane vojnike nacionalne vojske, a ne na strane plaćenike.

izvor RT