Rat u Ukrajini: Zelenski se plaši najgorih zločina koji još uvek postoje

Rat u Ukrajini: Zelenski se plaši najgorih zločina koji još uvek postoje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da najgore zločine koje su počinile ruske trupe napuštaju sa severa zemlje tek treba da se otkriju.

On je rekao da je grad Borođanka možda patio više od drugih.

Užasne slike tela na ulicama u gradovima poput Buče izazvale su šok i osudu širom sveta.

Rusija poriče da je ubijala civile, a bez dokaza kaže da je Ukrajina inscenirala scene.

Ukrajinska vlada započela je istragu o ratnim zločinima nakon što je saopštila da su tela 410 civila pronađena u oblastima oko Kijeva.

Neki su otkriveni u masovnim grobnicama, dok su drugi imali vezane ruke i očigledno su upucani iz neposredne blizine.

Zvaničnici u Kijevu su takođe optužili ruske snage za ubistvo seoske starešine, njenog muža i njenog sina u selu Motižin zbog pomaganja ukrajinskim trupama u toj oblasti.

Takođe postoje izveštaji o najmanje tri naizgled mučena tela u gradu Konotop u drugom severnom regionu, Sumi.

Slike iz Buče navele su američkog predsednika Džoa Bajdena da pozove da se njegovom ruskom kolegi Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Varšavi da su ubistva „vrh ledenog brega“ i zahtjevao strože sankcije Rusiji.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, on je naveo očajnu situaciju u južnom gradu Mariupolju, koji je već nedeljama pod ruskim bombardovanjem.

„Ono što smo videli poslednjih nedelja je da je Rusija mnogo gora od Islamske države (Islamske države) kada je reč o njenim zverstvima i masakrima“, rekao je on.

U svom noćnom obraćanju ukrajinskom narodu, Zelenski je rekao da se u regionu severno od Kijeva rade stvari koje ljudi nisu videli od nacističke okupacije.

Već postoje informacije da bi broj žrtava mogao biti i veći u Borođanci i nekim drugim oslobođenim gradovima“, rekao je on.

Zelenski bi kasnije u utorak trebalo da razgovara sa Savetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, gde se očekuje da će ponuditi još dokaza o zločinima.

izvor BBC

Ostavite odgovor