Velika Britanija će poslati više protivvazdušnih i protivtenkovskih projektila Ukrajini, rekao je premijer

Velika Britanija će poslati još raketa protivvazdušne odbrane i protivtenkovskih raketa u Ukrajinu kao deo novog paketa vojne opreme visokog kvaliteta u vrednosti od 100 miliona funti (130 miliona dolara), najavio je u petak britanski premijer Boris Džonson.

Govoreći zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Londonu, on je takođe rekao da će Britanija i Nemačka sarađivati na energetskoj bezbednosti i obnovljivim izvorima energije, jer Evropa ima za cilj da postepeno ukine svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva.

„Danas mogu da objavim da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati dodatnih 100 miliona funti visokokvalitetne opreme ukrajinskim oružanim snagama, uključujući više protivavionskih projektila Starstreak, koje ispaljuju tri puta većom brzinom od zvuka, još 800 protivtenkovskih rakete i precizna municija sposobna da se zadrži na nebu direktno do cilja“, rekao je on.

„Takođe ćemo poslati još šlemova, noćnog vida i pancira uz 200.000 komada nesmrtonosne vojne opreme koju je Velika Britanija već poslala“, rekao je Džonson, kako prenosi CNN.

Britanska i nemačka vlada održaće zajednički sastanak kabineta u narednih godinu dana, a ministri odbrane sastaće se pre sledećeg samita NATO u junu, najavio je dalje Džonson.

Ostavite odgovor