Premijerka Finske: neophodno je obezbjediti pobjedu Ukrajine u ratu

Premijerka Finske: neophodno je obezbjediti pobjedu Ukrajine u ratu

Liderka Finske, Sana Marin, rekla je da njena zemlja mora pružiti veću podršku Ukrajini kako bi osigurala pobjedu u ratu protiv Rusije.

Ona je to rekla u Oklandu tokom prve posete finskog premijera Novom Zelandu i Australiji, piše „Evropska istina” pozivajući se na agenciju AR.

„Potrebna nam je čvrsta moć kada je u pitanju Ukrajina“, rekao je Marin novinarima na pitanje o uticaju malih zemalja poput Finske i Novog Zelanda na Ukrajinu.

Njima je potrebno oružje, potrebna im je finansijska podrška, potrebna im je humanitarna podrška, a mi takođe treba da se postaramo da sve izbeglice koje beže iz Ukrajine budu prihvaćene u Evropi“, rekao je Marin.

Marin je napomenuo da rat ima veoma specifično značenje za Finsku zbog granice od 1.300 kilometara sa Rusijom. Ona je rekla da je Finska u Ukrajinu već prebacila deset serija naoružanja.

Moramo da budemo sigurni da će pobjediti“, rekao je Marin.

Lider Finske je dodao da zapadne zemlje treba da obezbjede i „sve strože sankcije Rusiji“ jer rat pogađa sve, ne samo nevine civile koji ginu u Ukrajini, već i ljude širom svjeta, podižući cijene energenata.

7. novembra je postalo poznato da će Finska preneti Ukrajini još jedan paket odbrambene opreme u iznosu od 55,6 miliona evra.

Ukupna vrednost svih paketa pomoći za odbranu koju je Finska obezbjedila Ukrajini trenutno iznosi 160,4 miliona evra.

Pročitajte i intervju „EP” sa šefom Ministarstva spoljnih poslova Finske: „Govorimo o nuklearnom oružju, a linija fronta liči na Prvi svjetski rat”