NATO „nije obavezan“ da pomaže Ukrajini – njemački ambasador

NATO „nije obavezan“ da pomaže Ukrajini – njemački ambasador

Stalni predstavnik Njemačke pri NATO-u objasnio je da blok koji predvode SAD nije u obavezi da ponudi direktnu vojnu pomoć Ukrajini. Ruediger Kenig je dodao da njeni članovi žele da izbegnu veliki rat.

On je razgovarao za Dein Spiegel, omladinsku verziju magazina Der Spiegel, koji je intervju objavio u subotu.

Sukob u Ukrajini dominirao je većim delom članka, a Kenig je odluku Rusije da pokrene ofanzivu protiv svog suseda krajem februara opisao kao prelomni događaj.

„Imali smo mir, a sada odjednom vidimo da jedna država samo tako napada drugu, u Evropi“, rekao je zvaničnik i dodao da tako nešto niko nije mogao ni da zamisli.

Predstavnik Njemačke pri NATO-u je naglasio da vojna alijansa u cjelini, međutim, nema zakonsku obavezu da pomogne Kijevu da odbije napad Moskve jer Ukrajina nije država članica. To znači da član 5 NATO ugovora ne može da se aktivira, objasnio je zvaničnik. Prema njemu, napad na jednog saveznika se smatra napadom na ceo NATO, pri čemu sve države članice moraju da se bore za ciljanu naciju.

Prema Kenigu, vojni blok je nestrpljiv da po svaku cenu izbegne aktivno uključivanje u sukob jer bi „ovo značilo veoma veliki rat. ”

Takav scenario, po kojem bi se još 30 zemalja pridružilo borbi, je nešto što „niko ne želi“, primetio je diplomata.

Na pitanje šta se može učiniti da se pomogne Ukrajini, izaslanik je objasnio da pojedine države članice Kijevu daju oružje i novac. Kenig je dalje citirao sankcije EU uvedene Rusiji u poslednjih šest meseci.

On je zaključio da su izgledi za mir prilično mali jer se čini da su pozicije Ukrajine i Rusije nepomirljive. Kenig je pojasnio da Ukrajina „s pravom“ traži da Moskva ustupi sve bivše ukrajinske regione na jugu i istoku zemlje koji su nedavno glasali za priključenje Rusiji, kao i Krim, koji se toj zemlji pridružio 2014. Zvaničnik je istakao da je Kremlj, međutim, malo je vjerovatno da će pristati na takve uslove.