Kuleba pozvao da se Russia Today zabrani širom svijeta

Kuleba pozvao da se Russia Today zabrani širom svijeta

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u nedelju vlade sveta da zabrane aktivnosti ruskog propagandnog kanala RT (Russia Today) nakon izjava njegovog top menadžera Antona Krasovskog, prenosi „Evropska istina“.

„Vlade koje još nisu zabranile RT treba da preispitaju ovaj pasus. Ovo je na čijoj ste strani ako dozvolite da RT deluje u vašim zemljama. Agresivno podsticanje na genocid (za to ćemo goniti ovog čoveka) koje nema ništa zajedničko sa slobodom govor. Zabraniti RT širom sveta!“ napisao je Kuleba na Tviteru.

U snimku koji je podelio Kuleba, Krasovski, koji radi kao direktor emitovanja ruske verzije RT-a, pozvao je na „davljenje i spaljivanje“ ukrajinske dece koja kažu da su Ukrajinu okupirali „Moskovljani“.

Ruski pisac Sergej Lukjanenko govorio je o putovanju u Ukrajinu osamdesetih godina prošlog veka i preneo Krasovskom reči navodno „ukrajinske dece” koja su rekla da bi „živeli kao u Francuskoj da Ukrajinu ne okupiraju Moskovljani”.

„A trebalo ih je udaviti u Tišinu! Gde „patka teče“. Pa davi tu decu, udavi se… Rekao je da su Moskovljani okupirani, a vi ih odmah bacite u reku besnom strujom“, rekao je propagandista. .

Kasnije je pozvao i da se ukrajinska deca „trpaju u kolibu od omorike i puše“, objašnjavajući Lukjanenku da je „smrekova koliba“ koju su podigli Ukrajinci na Karpatima.

Podsetimo, početkom marta, odlukom Saveta EU, Evropska unija je odmah zabranila rad ruskih propagandnih TV kanala RT/Russia Today i Sputnjik. Sličnu odluku donele su posebno Kanada i Crna Gora.

Istovremeno, Russia Today je već otvorila predstavništvo u Srbiji, a takođe pokušava da zaobiđe sankcije EU kreiranjem kopija svojih sajtova.