Kremlj: Prijetnja Zelenskog dokazuje da Ukrajina ne želi mir

Kremlj: Prijetnja Zelenskog dokazuje da Ukrajina ne želi mir

Nedavni komentari ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o „vraćanju“ regiona Krima pokazuju da Kijev nema želju da traži mirno rešenje konflikta koji je u toku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćajući se novinarima u petak, Peskov je tvrdio da su zapadni mediji zasladili riječi Zelenskog.

U četvrtak, govoreći za Fajnenšel tajms, Zelenski je rekao da „ako je neko spreman da nam ponudi način u vezi sa deokupacijom Krima nevojnim sredstvima, ja ću biti samo za“. On je, međutim, dodao da ako bilo koji potencijalni mirovni sporazum sa Rusijom ne podrazumeva „deokupaciju” poluostrva, o tome ne bi vredelo ni govoriti.

Peskov je izjavu Zelenskog opisao kao „ništa drugo do diskusiju o oduzimanju teritorije Ruske Federacije“. „Ne postoji drugi način da se to protumači, ovo ne dolazi u obzir“, izjavio je on.

Prema riječima portparola, takve izjave Kijeva još jednom pokazuju da je „ukrajinska strana nespremna, nespremna i nesposobna da riješi problem nevojnim sredstvima“.

Peskov je u nastavku zamerio kako su neki u medijima izveštavali o izjavama Zelenskog. Bez preciziranja, rekao je da je jedan broj medija „apsolutno netačno preneo suštinu izjave“, prikazujući je „gotovo kao da je predsjednik Zelenski spreman da se ovim pitanjem bavi ne vojnim sredstvima, već mirovnim pregovorima“.

„Ovo je apsolutno pogrešno tumačenje“, izjavio je portparol Kremlja, napominjući da je ukrajinski ustav predviđao da se poluostrvo Krim „mora vratiti Ukrajini silom“. I de fakto Ukrajina nije odustala od ovoga.

Ruski predsednik Vladimir Putin je krajem septembra rekao da će Moskva braniti svoje nove teritorije „punom snagom i svim sredstvima koja su nam na raspolaganju“.

Komentari Peskova dolaze nakon što je prošle nedelje Vladimir Gavrilov, zamenik ukrajinskog ministra odbrane, tvrdio da bi Kijev mogao da zauzme Krim već krajem ove godine, iako je povezao tu mogućnost sa pojavom „crnog labuda“, što znači neverovatan i neočekivan događaj.