Još tri žitna broda polaze iz ukrajinskih luka

Još tri žitna broda polaze iz ukrajinskih luka

Još tri broda koji su prevozili ukrajinsko žito napustili su luke Odesa i Černomorsk u ponedeljak, objavila je ukrajinska uprava morskih luka na Fejsbuku.

„Danas su tri broda isplovila iz luke Odesa i Černomorsk, sa 40.000 tona pšenice i kukuruza poslato u luke Egipta, Rumunije i Turske. Do kraja dana se očekuje da će u luke stići tri broda za rasuti teret. Velike Odese za utovar pšenice, suncokreta i kukuruza“, navodi se u saopštenju, preneo je Ukrinform.

Dodaje se da su luke Velike Odese 27-28. avgusta prihvatile 13 brodova za utovar 290.000 tona pšenice, kukuruza i ulja. Ovi brodovi će se uputiti ka lukama Libije, Španije, Italije, Izraela, Nemačke, Egipta i Turske. Istovremeno, devet brodova sa 271.000 tona pšenice, ulja, ječma, uljane repice i kukuruza upućeno je u luke Španije, Holandije, Egipta, Turske, Francuske i Kine.

Generalno, u okviru implementacije Inicijative o bezbednom transportu žita i prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka (Crnomorska inicijativa za žito), 56 brodova je napustilo ukrajinske luke tokom 29 dana rada žitnog koridora, koji su prevezli više od 1,3 miliona tona poljoprivrednih proizvoda u 18 zemalja.