Indeksi padaju na Volstritu

Indeksi padaju na Volstritu

NjUJORK — Akcije su pale u popodnevnom trgovanju na Volstritu u ponedeljak, pošto su investitori i dalje uznemireni obećanjem Federalnih rezervi da će zadržati visoke kamatne stope koliko god je potrebno da se ukroti inflacija.

S&P 500 je pao za 0,2% u 13:20. istočnjački. Indeks je u petak pao za 3,4%, što je njegov najveći pad u jednom danu od sredine juna.

Dov Jones Industrial Average je pao za 81 poen, ili 0,3% na 32.204, nakon pada od 1.008 poena u petak. Nasdak je pao za 0,6%.

Tehnološke akcije bile su među najvećim ponderima na tržištu. Apple je oslabio 1,1%.

Akcije zdravstvenih usluga su takođe naglo pale. Kompanija Catalent za tehnologiju isporuke lekova oslabila je 6,2% nakon što je investitorima dala razočaravajuću prognozu prihoda.

Inflacija, njen uticaj na ekonomiju i borbeni plan Fed-a ostaju glavni fokus Volstrita. Prošle nedelje, šef Fed-a Džerom Pauel je nagovestio da će centralna banka povećati stope u sledećoj godini i zadržati ih na povišenim dok pokušava da uguši tražnju i snizi cene roba i usluga.

Poslednja dva povećanja Fed-a bila su za 0,75 poena, a Volstrit očekuje treće takvo povećanje u septembru, prema CME Grupi. Neki investitori su se nadali da će Fed ublažiti povećanje kamatnih stopa u narednoj godini ako se inflacija smanji. To osećanje dovelo je do rasta akcija u julu i početkom avgusta. Sva tri glavna indeksa su sada niža ovog meseca.