IAEA ne nalazi nikakve naznake „prljave bombe“ u Ukrajini

IAEA ne nalazi nikakve naznake „prljave bombe“ u Ukrajini

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završili su svoje aktivnosti provere na terenu na tri lokacije u Ukrajini i nisu pronašli nikakve indikacije neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala, navodi se u saopštenju koje je IAEA objavila u četvrtak, prenosi Ukrinform.

Napominje se da su pisani zahtevi Ukrajine da IAEA pošalje timove inspektora izdati nakon što je Ruska Federacija iznela navode o aktivnostima na tri lokacije – Institutu za nuklearna istraživanja u Kijevu, Istočnom rudarskom i prerađivačkom kombinatu u Žovtim Vodama i Proizvodnom udruženju, fabrika mašina za izgradnju Južne u Dnjepru.

„Proteklih dana inspektori su bili u mogućnosti da sprovedu sve aktivnosti koje je IAEA planirala da sprovede i omogućen im je nesmetan pristup lokacijama. Na osnovu procene do sada dostupnih rezultata i informacija koje je dostavila Ukrajina, Agencija nije pronašla nikakve indikacije neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na lokacijama“, navodi se u saopštenju.

Prema IAEA, inspektori su takođe prikupili uzorke životne sredine za analizu u laboratorijama za zaštitu IAEA i njenoj mreži analitičkih laboratorija. Uzorkovanje životne sredine je uobičajena mjera zaštite sa ultraosetljivim analitičkim tehnikama koje mogu pružiti informacije o prošlim i trenutnim aktivnostima u vezi sa rukovanjem nuklearnim materijalima.

„Na zahtev Vlade Ukrajine, odmah sam poslao inspektore na tri lokacije da izvrše svoju nezamenljivu tehničku i nezavisnu ulogu u proveri činjenica na terenu. Za nekoliko dana otišli ​​su tamo i sproveli svoje zaštitne aktivnosti, u izazovnim okolnostima tokom aktuelnog sukoba u Ukrajini“, rekao je generalni direktor IAEA Grosi.

On je takođe naglasio da je IAEA ostala spremna da sprovodi dalje takve verifikacione aktivnosti u Ukrajini „kako bi proverila odsustvo neprijavljenih aktivnosti i materijala i na taj način sprečila svaku zloupotrebu takvih materijala“.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zahvalio je generalnom direktoru IAEA Grosiju na saradnji u borbi protiv ruskih dezinformacija.

„IAEA je proverila 3 ​​ukrajinska objekta u fokusu ruskih dezinformacija i nije pronašla dokaze o bilo kakvim „prljavim bombama“. Zahvaljujem Rafaelu Grosiju na odličnoj i brzoj saradnji IAEA koja je pomogla u borbi protiv ruskih laži. Rusija je potvrdila svoj status najvećeg svetskog lažova“, napisao je Kuleba na Tviteru.