Berluskoni vjeruje da će Zelenski pregovarati sa Putinom u zamjenu za „milijarde za oporavak“

Berluskoni vjeruje da će Zelenski pregovarati sa Putinom u zamjenu za „milijarde za oporavak“

Bivši italijanski premijer i lider partije „Napred, Italija!“, koja je deo aktuelne vladine koalicije, Silvio Berluskoni smatra da Ukrajina može da uđe u pregovore sa Rusijom ako prestane da joj pomaže oružjem i umjesto nje ponudi samo pomoć u rekonstrukciji.

Kako prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na La Repubblica, Berluskoni je ovo rekao u intervjuu italijanskom novinaru Brunu Vespijem.

„(Pregovori između Ukrajine i Ruske Federacije) su mogući samo ako Ukrajina u jednom trenutku shvati da više ne može da računa na oružje i pomoć, i ako zauzvrat Zapad obeća da će joj obezbediti stotine milijardi dolara za rekonstrukcija ratom razorenih gradova. U tom slučaju će Zelenski, možda, pristati da sedne za pregovarački sto“, rekao je političar.

Na prigovor Vespe da Rusija treba da povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine pre pregovora, Berluskoni je rekao da ne treba razgovarati o pitanju uključivanja Krima u sastav Ruske Federacije, već da treba da se održi novi referendum u Donbasu pod kontrolom. Zapada.

Pored toga, lider „Napred, Italija!“ izrazio uverenje da je Putin „čovek mira“. Istovremeno, priznaje da je dva puta bezuspešno pokušavao da ga pozove na početku rata i da posle toga više nije pokušavao.

Lider jedne od centrističkih opozicionih partija „Dija!“ već je reagovao na izjave eks-premijera Italije. Karlo Kalenda, rekavši da „Berluskoni nastavlja da vodi propagandu u korist Putina, bez obzira na posledice“.

Ovo nije prva skandalozna izjava lidera „Napred, Italija!“, posvećena invaziji Rusije na Ukrajinu.

Govoreći u emisiji TV kanala Rai uoči parlamentarnih izbora, Berluskoni, poznat po prijateljstvu sa predsednikom Ruske Federacije, rekao je da su „Putina gurnuli ruski narod, partija, njegovi ministri“ da ode. u rat protiv Ukrajine, a cilj invazije je navodno bio formiranje vlade od „pristojnih ljudi“ u Kijevu.

Kasnije su italijanski mediji objavili audio-snimak Berluskonijevog sastanka sa kolegama iz partije, gde on direktno optužuje Ukrajinu i njenog predsednika Vladimira Zelenskog za rat.

Za razliku od lidera „Napred, Italija!“, šef italijanske vlade Đorđe Maloni govori u prilog Ukrajini i potvrđuje privrženost članstvu u EU i NATO.