Finska izdaje upozorenje o potencijalno smrtonosnom prekidu energije

Finska izdaje upozorenje o potencijalno smrtonosnom prekidu energije

Ako Finska otkaže planirana rotirajuća isključenja struje zimi, to bi moglo dovesti do velikog nacionalnog poremećaja, upozorio je operater električne mreže u zemlji, navodi Blumberg.

Ako se prekidi ne nastave, rezultirajući nekontrolisani nestanci struje značili bi „ljudi bi mogli umrijeti“, rekao je novinskoj agenciji Arto Pahkin, menadžer mrežnih operacija u Fingridu.

Komunalno preduzeće je više puta upozoravalo na potencijalne nestanke struje tokom predstojeće zime, navodeći „velike neizvesnosti u vezi sa dostupnošću električne energije“. Upozorenja su usledila nakon što je Rusija u maju zaustavila isporuku električne energije Finskoj zbog neplaćanja struje koja je toj zemlji isporučena tokom tog meseca.

Iako je ruska energija činila samo mali dio ukupne ponude nordijske nacije, gubitak isporuka preti da ima ogroman uticaj, pri čemu su Finci primorani da biraju između nekoliko loših opcija.

Temperature u Finskoj zimi često padaju ispod -20C, dok gradovi dobijaju manje od šest sati svetlosti dnevno u najmračnijim mesecima u godini. Ovo čini Finsku posebno ranjivom na energetsku krizu EU, sa gubitkom struje koji potencijalno izlaže stanovnike uslovima opasnim po život za nekoliko sati.

Istovremeno, Finska je navodno daleko bolje pripremljena za nestanke struje nego druge zemlje članice EU. Iako nacija nije pretrpela kvar nacionalne mreže od 1974. godine, stanovništvo je uvek podsticano da planira takav rizik. Za razliku od susedne Švedske i Norveške, ova zemlja ima malo domaćih izvora energije i mora da uvozi skoro svu energiju iz fosilnih goriva.

Određeno olakšanje se očekuje tokom narednih nekoliko meseci, kada nordijska nacija konačno uvede u redovnu upotrebu najveći evropski nuklearni reaktor u elektrani Olkiluoto nakon skoro 14 godina odlaganja.