Rusija kaže da povlači trupe iz ključnog ukrajinskog grada

Rusija kaže da povlači trupe iz ključnog ukrajinskog grada

KIJEV, Ukrajina – Ruska vojska saopštila je u sredu da se povlači iz ključnog ukrajinskog grada i obližnjih oblasti, što bi bio jedan od najznačajnijih i ponižavajućih neuspeha za moskovske snage u 8-mesečnom ratu, prenosi Asošijeted pres.

Ukrajinske vlasti su, međutim, upozorile da se povlačenje ne smatra svršenim dogovorom. Predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da Rusi glume povlačenje iz Hersona kako bi namamili ukrajinsku vojsku u ukorenjenu bitku u strateškom industrijskom lučkom gradu.

Povlačenje iz Hersona — u istoimenom regionu koji je Moskva nezakonito anektirala ranije ove godine — nagomilalo bi još jedan neuspeh nakon ranog neuspelog pokušaja Rusije da zauzme glavni grad Kijev. Herson, sa predratnim stanovništvom od 280.000, jedini je glavni regionalni glavni grad koje su ruske snage zauzele od početka invazije 24. februara.

Kijevske snage su se usredsredile na grad i prekinule linije snabdevanja poslednjih nedelja u okviru veće kontraofanzive u istočnoj i južnoj Ukrajini koja je potisnula ruske trupe sa širokih delova teritorije.

Ponovno osvajanje Hersona moglo bi omogućiti Ukrajini da povrati izgubljenu teritoriju u regionu Zaporožja i drugim južnim oblastima, što bi dovelo do konačnog potiskivanja Krima, koji je Rusija nezakonito zauzela 2014. Povlačenje Rusije gotovo je sigurno da će povećati domaći pritisak na Kremlj da eskalira sukob.

Govoreći strogim tonom i čeličnim licem na ruskoj televiziji, najviši vojni komandant Moskve u Ukrajini je u sredu izvestio ministra odbrane Sergeja Šojgua da je nemoguće snabdevati grad Herson i da će njegova odbrana biti „uzaludna“.

General Sergej Surovikin rekao je da je 115.000 ljudi premešteno jer su im „životi stalno u opasnosti“, i predložio povlačenje na suprotnu obalu reke Dnjepar od mesta gde se nalazi Herson.

Šojgu se složio sa Surovikinovom procenom i naredio mu da „počne sa povlačenjem trupa i preduzme sve mere da obezbedi bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar“.

Ali savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je na Tviteru napisao: „Dela govore više od reči. Ne vidimo znakove da Rusija napušta Herson bez borbe.

Jaroslav Januševič, guverner Hersona kojeg je postavio Ukrajina, pozvao je stanovnike da „još ne popuštaju euforiji“.

Kako su se pojavili izveštaji o ruskom povlačenju, Zelenski se sastao sa svojim visokim vojnim osobljem u Kijevu kako bi razgovarali o situaciji na frontu, uključujući pokušaje da se povrati teritorija, objavio je njegov sajt bez navođenja detalja.

Pored uspešne kontraofanzive, ukrajinski borci otpora iza linije fronta su radili unutar Hersona, sa aktima sabotaže i ubistava zvaničnika koje je imenovala Moskva.

U sredu su se pojavili izveštaji da je drugi zvaničnik regionalne vlade Hersona koju je postavila Moskva poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nije bilo naznaka loše igre — ali to dolazi u pozadini prethodnog ciljanja zvaničnika.

Kiril Stremousov — istaknuti regionalni zvaničnik koji je skoro svakodnevno objavljivao novosti o ratu— poginuo je u nesreći, navode ruske državne novinske agencije i njegov šef Vladimir Saldo.

Rusko Ministarstvo odbrane je pre nekoliko meseci izvestilo da je i sam Saldo otrovan i hospitalizovan.

U oktobru je izgledalo da je Surovikin postavio teren za moguće povlačenje iz Hersona, priznajući da je situacija „prilično teška“ za Moskvu. Usledile su evakuacije civila, kao i neki simbolični potezi.

Posmrtni ostaci Grigorija Potemkina, ruskog generala koji je osnovao Herson u 18. veku, navodno su premešteni iz gradske crkve Svete Katarine.

Poslednjih meseci Ukrajina je koristila raketne bacače HIMARS koje su isporučili SAD da bi pogodila ključni most na Dnjepru u Hersonu i veliku branu uzvodno koja se takođe koristi kao prelazna tačka. Udari su primorali Rusiju da se osloni na pontone i trajekte koje je ciljala i Ukrajina.

To je poremetilo veze snabdevanja sa Hersonom i učinilo ruske snage na zapadnoj obali Dnjepra ranjivim na opkoljavanje. Nestašice su se pogoršale nakon što je kamion bomba 8. oktobra razneo deo strateškog Kerčkog mosta koji povezuje rusko kopno sa Krimom, koji je služio kao glavno središte snabdevanja ruskih snaga na jugu.

Rusija je želela da zadrži Herson i druge oblasti zapadno od Dnjepra kako bi mogla da izvrši ofanzivu na Nikolajev i Odesu i da prekine pristup Ukrajini Crnom moru. Takav potez bi oštetio ukrajinsku ekonomiju i omogućio Moskvi da izgradi kopneni koridor do separatističkog Pridnjestrovlja u Moldaviji, gde se nalazi velika ruska vojna baza.

Gubitak Hersona mogao bi da ima bolne posledice po Putina: više kritika ruske vojne komande od strane jastrebova zemlje, kao i dalji pad morala među oružanim snagama i snažnije protivljenje mobilizaciji njegovih trupa. U inostranstvu, Kina i Indija bi to mogle da vide kao znak slabosti Kremlja kada mu je potrebna njihova podrška u suočavanju sa slabim zapadnim sankcijama.

Najava ruskog povlačenja stigla je pošto su sela i gradovi u Ukrajini u sredu doživeli jače borbe i granatiranje.

Najmanje devet civila je poginulo, a 24 su ranjena za 24 sata, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika. Optužila je Rusiju da koristi eksplozivne dronove, rakete, tešku artiljeriju i avione za napad na osam regiona na jugoistoku.

Ukrajinske i ruske snage takođe su se sukobile tokom noći oko Snihurivke, 50 kilometara (30 milja) severno od Hersona.

Kancelarija predsednika saopštila je da su nastavljeni rasprostranjeni ruski udari na energetski sistem Ukrajine. Dva grada nedaleko od najveće evropske nuklearne elektrane granatirana su tokom noći, navodi se u saopštenju. Više od 20 stambenih zgrada, industrijsko postrojenje, gasovod i dalekovod, kako se navodi, oštećeno je u Nikopolju preko reke Dnjepar od nuklearne elektrane Zaporožja.

Dalje na zapadu, u oblasti Dnjepropetrovsk, ukrajinski guverner je izvestio o „masovnim“ napadima tokom noći sa eksplodirajućim dronovima iranske proizvodnje u kojima su ranjena četiri radnika energetske kompanije u gradu Dnjepru.