Rusija je sa Iranom zaključila tajni sporazum o vraćanju obogaćenog uranijuma

Rusija je sa Iranom zaključila tajni sporazum o vraćanju obogaćenog uranijuma

Tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Iranu u julu 2022. godine, navodno je zaključen sporazum između dve zemlje o vraćanju Teheranu obogaćenog uranijuma izvezenog u okviru „nuklearnog sporazuma“ iz 2015. godine.

Kako piše „Evropska istina”, ovo je preneo kanal Foks njuz pozivajući se na obaveštajne izvore.

„Putin, koji je posebno putovao u Iran kako bi zaključio sporazume o oružju između dve zemlje, pristao je da odobri iranski zahtev, očigledno zbog njegovog interesa da Irancima nadoknadi njihovu pomoć (u ratu u Ukrajini)“, citira Foks njuz kako kažu njeni izvori.

Prema njihovim podacima, Teheran je iskoristio priliku kada su Moskvi bili potrebni dronovi za rat u Ukrajini i zatražio „nuklearnu garanciju“ koja bi joj omogućila da „brzo vrati svoje rezerve uranijuma na količinu i nivo obogaćivanja koji je održavan pre obnove „Iranskog nuklearnog sporazuma“.

Uslovi sporazuma navodno predviđaju da će Rusija u slučaju zvaničnog povlačenja SAD iz „nuklearnog sporazuma“ „što je pre moguće“ vratiti Iranu obogaćeni uranijum koji je izvezen nakon zaključenja sporazuma 2015. godine.

Portparol iranske misije pri UN Mojtaba Babaei nije direktno komentarisao izveštaj Foks njuza, već je naglasio da Teheran „ne planira da razvija nuklearno oružje, jer njegova vojna doktrina zabranjuje upotrebu oružja za masovno uništenje u bilo kom obliku .“

Američki Stejt department je odbio da komentariše, ali je napomenuo da „u svakom slučaju, iranski nuklearni sporazum nije bio na dnevnom redu već nekoliko meseci“.

Podsetimo, bivši predsednik SAD Donald Tramp se 2018. godine povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, proglasivši njegovu neefikasnost, i obnovio sankcije Iranu. To je dovelo do toga da Teheran nastavi sa ranije zabranjenim nuklearnim radom i ponovo je podstaklo strahove u SAD, Evropi i Izraelu da Iran možda želi da razvije nuklearnu bombu. Iran negira bilo kakve takve ambicije.

Administracija Džoa Bajdena ponovo se uključila u dogovor i pokušavala je da ga oživi poslednje dve godine, ali bezuspešno.