Zatvoreni bivši premijer Malezije Nadžib traži kraljevsko pomilovanje

Zatvoreni bivši premijer Malezije Nadžib traži kraljevsko pomilovanje

Bivši malezijski premijer Nadžib Razak podnio je molbu za kraljevsko pomilovanje, rekao je predsjednik parlamenta u ponedeljak, manje od dvije nedelje nakon što je poslat u zatvor na 12 godina zbog korupcije.

Najviši sud Malezije je 23. avgusta odbio žalbu Nadžiba (69) da poništi njegovu osuđujuću presudu za optužbe za korupciju i pranje novca u slučaju povezanom sa skandalom vrednim više milijardi dolara u državnom fondu 1Malaisia Development Berhad (1MDB).

Najib, koji je takođe kažnjen sa skoro 50 miliona dolara, stalno je poricao da je počinio prekršaj.

Prema ustavu Malezije, svaki poslanik osuđen na više od godinu dana zatvora automatski će izgubiti mesto u parlamentu, osim ako ne zatraži pomilovanje od monarha u roku od 14 dana.

Predsjednik parlamenta Azhar Azizan Harun rekao je u ponedeljak da će Nadžib ostati poslanik dok se ne odluči o njegovoj molbi za pomilovanje, podnetom u petak.

Nadžib bi izgubio svoje mesto „samo ako je peticija odbijena“, rekao je Azhar u saopštenju.

Advokat Nadžiba potvrdio je da je peticija podneta, ali je odbio da pruži dodatne detalje.

Očekuje se da će peticiju razmotriti odbor za pomilovanje na čelu sa kraljem, koji bi mogao da razmotri i savjete premijera.

Veruje se da je sin malajskog plemstva, Nadžib blizak nekim od malezijskih sultana – tradicionalnim vladarima zemlje koji se smenjuju da budu monarh u jedinstvenom sistemu rotacije.

Puno pomilovanje bi mu omogućilo da se vrati aktivnoj politici, pa čak i da se vrati na mesto premijera, na šta su tražili neki od njegovih pristalica.

Međutim, Najib se i dalje suočava sa četiri druga slučaja, od kojih svi nose zatvorske kazne i teške finansijske kazne.

Nadžib je hospitalizovan u nedelju, ali lokalni mediji navode da se vratio na sud u ponedeljak.

Bio je stabilan i podvrgnut je rutinskim lekarskim pregledima, rekao je njegov pomoćnik Rojtersu u nedelju, ne objašnjavajući zašto je primljen.