Godišnja inflacija u Turskoj prelazi 80% nakon smanjenja kamatnih stopa

Godišnja inflacija u Turskoj prelazi 80% nakon smanjenja kamatnih stopa

Godišnja inflacija u Turskoj u avgustu je premašila 80 odsto, prema zvaničnim podacima od ponedeljka, što je dodatno pogodilo potrošače koji se suočavaju sa visokim troškovima energije, hrane i stanovanja.

Turski statistički institut saopštio je da su potrošačke cijene porasle za 80,21% u odnosu na godinu ranije, što je povećanje od 0,6 procentnih poena u odnosu na prethodni mjesec.

Nezavisni stručnjaci kažu da je inflacija mnogo veća od zvanične statistike. Grupa za istraživanje inflacije postavila je godišnju stopu na 181%.

Centralna banka je u avgustu neočekivano snizila kamatne stope na 13 odsto uprkos rastu cena, padu lire i neuravnoteženom tekućem računu. Centralna banka je smanjila kamatne stope za 5 procentnih poena između septembra i decembra prošle godine. Stopa je tada ostala na 14% do prošlog meseca.

Ruska invazija na Ukrajinu i pad lire podstakli su inflaciju. Lira je pala za više od 50 odsto u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da smanjuje stope.

Ekonomisti kažu da je rastuća inflacija u Turskoj podstaknuta neortodoksnim uverenjem predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do viših cena – što je suprotno od utvrđene ekonomske teorije.

Vlada kaže da se nada snižavanju kamatnih stopa kako bi se povećala proizvodnja i izvoz u pokušaju da se postigne suficit na tekućem računu.