Yelp, druge kompanije zauzimaju stav o pravima na abortus uz beneficije putovanja

Yelp, druge kompanije zauzimaju stav o pravima na abortus uz beneficije putovanja

Ielp Inc, Amazon.com i Citigroup su među malim, ali rastućim brojem kompanija koje uvode politike za pokrivanje troškova američkih zaposlenih koji moraju da putuju van države radi abortusa.

Yelp Inc (IELP.N) je bio jedan od prvih koji je ponudio podršku svojim zaposlenima koji bi možda morali da putuju van države da bi imali pristup abortusu, odluka za koju kompanija kaže da je doneta kako bi se obezbjedila jednaka dostupnost zdravstvene zaštite svojim radnicima.

Platforma za recenzije preduzeća, uključujući restorane i hotele, zasnovana na publici, Ielp je ovog meseca počela da nudi pogodnosti putovanja u zdravstvo zaposlenima u SAD.

„Mislim da se to zaista svodi na jednak pristup nezi. Da bismo zaštitili zaposlene i bili sigurni da mogu da dobiju zdravstvenu negu koja im je potrebna, bez obzira u kojoj državi žive, potrebna nam je ovakva beneficija“, rekla je za Rojters Mirijam Voren, glavni direktor za raznovrsnost kompanije Yelp.

Yelp i Citigroup (C.N), Levi Strauss & Co (LEVI.N) i Amazon.com Inc (AMZN.O) su se obavezali da će platiti putovanja zaposlenih radi abortusa, dok Oklahoma, Teksas i druge države koje predvode republikanci obuzdavaju na pristup.

Neki veliki poslodavci, kao što su Valmart Inc, Target Corp i Valt Disnei Co, odbili su da se izjasne nakon što je Politico ove nedelje procureo nacrt mišljenja Vrhovnog suda kojim bi se poništila njegova odluka iz 1973. o legalizaciji abortusa širom zemlje.

Neki bi se mogli bojati rastućeg trenda među političarima u državama koje predvode republikanci da kažnjavaju kompanije zbog njihovih stavova o društvenim pitanjima.

Guverner Floride Ron DeSantis, zvezda u usponu u republikanskoj stranci, potpisao je u aprilu zakon kojim se Disneiju oduzimaju samoupravne vlasti u parkovima u oblasti Orlanda u znak odmazde zbog njegovog protivljenja novom državnom zakonu koji ograničava nastavu LGBTK pitanja u školama .

Desetine republikanaca u Predstavničkom domu SAD je u aprilu zahtevalo da komora odustane od kompanije Citigroup Inc kao svog dobavljača kreditnih kartica za poslanike, nakon što je finansijska institucija ponudila da plati putne troškove za zaposlene koji traže abortus.

Pitanje je postalo hitno sada kada je 31 država ove godine uvela zabranu abortusa, prema analizi politike istraživačke grupe Instituta Gutmaher.

Nudeći podršku zaposlenima koji će možda morati da putuju van države radi abortusa, Ielp i druge kompanije se nadaju da će dobiti prednost u privlačenju i zadržavanju talenata, kao i da će izgledati društveno odgovorno prema investitorima.

„Za kompanije kojima je stalo do pitanja različitosti, inkluzije, jednakosti i pripadnosti, ne mogu da sede i ćute o ovom pitanju jer ono zaista utiče na svaki aspekt ženskog života“, rekao je Voren iz Ielpa.

Ali izlaganje o društvenim pitanjima može nositi rizik od gubitka kupaca i zaposlenih koji se ne slažu sa stavom kompanije.

„Kompanije moraju pažljivo da se bave takvim pitanjima, kako bi izbegle uvrede internih zainteresovanih strana, kao i spoljne zajednice“, rekao je Izi Kušner, predsednik konsultantske kompanije za ljudske resurse HR Impact.

Ostavite odgovor