Video snimci koji prikazuju pogubljenje ruskih zarobljenika u Ukrajini su autentični

Video snimci koji prikazuju pogubljenje ruskih zarobljenika u Ukrajini su autentični

Njujork tajms kaže da je potvrdio autentičnost video snimaka koji su se pojavili na mreži prošle nedelje, a koji prikazuju pogubljenje zarobljenih ruskih vojnika od strane ukrajinskih trupa. Prema novinama, muškarci „izgleda da su ubijeni iz neposredne blizine“.

Događaji prikazani na snimcima dogodili su se u selu Makejevka u Narodnoj Republici Lugansk, ranije ovog mjeseca, izvestile su novine u nedjelju.

„Video snimci… čiju je autentičnost potvrdio The Nev Iork Times, nude redak pogled na jedan jeziv trenutak među mnogima u ratu, ali ne pokazuju kako i zašto su ruski vojnici ubijeni“, piše NIT, dodajući da je ono što se zapravo dogodilo vojnicima ostaje „misterija“.

Međutim, list je naveo da, sudeći po snimku, „najmanje 11 Rusa… izgleda da je ubijeno iz neposredne blizine nakon što je jedan od njihovih kolega boraca iznenada otvorio vatru na ukrajinske vojnike koji su stajali u blizini“.

NIT je takođe citirao dr Rohinija Haara, medicinskog savjetnika u Lekarima za ljudska prava, koji je rekao da je „ubistvo ili ranjavanje borca koji se, nakon što je položio oružje ili nema više sredstava za odbranu, predao po nahođenju“ kršenje zakona međunarodnog oružanog sukoba.

„Izgleda da je većina njih upucana u glave“, rekao je Har o ruskim vojnicima na snimcima. „Postoje lokve krvi. To ukazuje da su samo ostavljeni mrtvi. Čini se da nije bilo napora da ih pokupimo ili im pomognemo.”

Na jednom od video snimaka, koji se pojavio na društvenim mrežama, ruski vojnici su prikazani kako se predaju kijevskim trupama i leže na zemlji, prije nego što se na drugom snimku vidi njihova tijela kako nepomično leže u lokvi krvi. Drugi snimak bez zvuka, za koji se takođe vjeruje da je napravljen na licu mesta, navodno prikazuje ruskog vojnika kako izlazi iz zgrade i puca na Ukrajince.

Rusija je te snimke opisala kao dokaz „namjernog i metodičnog ubistva“ svojih vojnika od strane Ukrajine. UN su pozvale na istragu o video snimcima, a Kijev je obećao da će izvršiti istragu.