UN: Svijet posle zemljotresa je sporo slao pomoć Siriji

UN: Svijet posle zemljotresa je sporo slao pomoć Siriji

Međunarodna zajednica i sirijska vlada prošlog mjeseca nisu reagovale brzo kako bi pomogle ljudima u nevolji na severozapadu pod kontrolom pobunjenika nakon smrtonosnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju, saopštila je u ponedeljak komisija UN.

U zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale 6. februara i snažnim naknadnim potresima koji su poharali južnu Tursku i severozapad Sirije poginulo je više od 50.000 ljudi, uključujući preko 6.000 u Siriji.

Nezavisna međunarodna istražna komisija za Siriju saopštila je da bi trebalo da se sprovede istraga o tome zašto je trebalo nedelju dana da se otvore granični prelazi da bi pomoć stigla. Dodaje se da je ratom razorenoj Siriji „sada potreban sveobuhvatan prekid vatre koji se u potpunosti poštuje“ kako bi civili, uključujući humanitarne radnike, bili bezbedni.

UN-u i vladi sirijskog predsednika Bašara Asada trebalo je nedelju dana da se dogovore o otvaranju još dva granična prelaza u regionu koji se graniči sa Turskom pod kontrolom pobunjenika, jer je mnogo ljudi još uvek pod ruševinama.

„Od zemljotresa, videli smo mnoge akcije pomoći žrtvama od strane samih Sirijaca“, rekao je član komisije Paulo Pinheiro na konferenciji za novinare u Ženevi. On je dodao da smo „takođe bili svedoci potpunog neuspeha vlade i međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije, da brzo usmere hitnu pomoć za spasavanje života severozapadnoj Siriji“.

„Mnogi dani su izgubljeni bez ikakve pomoći preživelima u zemljotresu“, rekao je Pinjeiro. „Glumci nisu brzo uputili hitnu pomoć za spasavanje u severozapadnu Siriju koja je postala epicentar zanemarivanja.

Nedelju dana nakon zemljotresa, UN su objavile da je sirijski predsednik Bašir Asad pristao da otvori na tri meseca dva nova prelaza iz Turske ka severozapadu zemlje koji drže pobunjenici kako bi isporučio očajnički potrebnu pomoć i opremu za pomoć žrtvama zemljotresa. Pre toga, UN-u je bilo dozvoljeno da isporuči pomoć severozapadnoj oblasti Idliba samo preko jednog prelaza kod Bab Al-Have, na insistiranje sirijskog saveznika Rusije.

„Nisu uspeli da pruže međunarodnu hitnu podršku, uključujući spasilačke timove i opremu u vitalnoj prvoj nedelji nakon zemljotresa“, rekao je Pinjeiro, dodajući da su se „Sirijci, iz dobrih razloga, osećali napušteno i zanemareno od onih koji (trebaju) da ih štite u njihovo najočajnije vreme.”

„Mnogi glasovi s pravom pozivaju na istragu i odgovornost da bi se razumelo kako se ovaj neuspeh, ova katastrofa dogodila nakon zemljotresa“, rekao je Pinjeiro.