U Poljskoj je do temelja izgorela kuća u kojoj su živjele izbjeglice iz Ukrajine

U Poljskoj je do temelja izgorela kuća u kojoj su živjele izbjeglice iz Ukrajine

Kuća u kojoj žive izbeglice iz Ukrajine zapalila se u petak u poljskom selu Vshescie u blizini Slupska (Pomorsko vojvodstvo), prenosi Polsat Nevs.

U pomoćnoj prostoriji, koja je preuređena za stanovanje ljudi, živele su 33 osobe. I pre dolaska vatrogasnih jedinica uspela je da se evakuiše 31 izbjeglica. Po dolasku na lice mesta službe su krenule u potragu za nestalima. Kako se kasnije ispostavilo, to je bila majka sa djetetom, koju je pratila u školu.

Niko od stanara kuće nije povrijeđen.

Požar je gasilo 15 vatrogasnih jedinica. Vatra je zahvatila cijelu zgradu.

Kapetan Ivona Lenart iz Slupske vatrogasne jedinice javila je da je požar ugašen u petak uveče.

Nakon prvih pregleda, postalo je jasno da je struktura zgrade pretrpela značajna oštećenja i da više nije pogodna za stanovanje. S druge strane, vatrogasci su spasili obližnje objekte.

Opština Slupsk, na čijoj se teritoriji nalazi izgorela zgrada, saopštila je da će pogođenim stanovnicima obezbjediti neophodne stvari, uključujući ćebad, peškire i osnovne potrepštine.

„Imamo uveravanje vlasnika ustanove da pijanci imaju gde da prenoće, iako smo za takvu potrebu pripremili naše zajedničke prostorije“, uverila je načelnica komune Barbara Dikijer. Ona nije isključila da će u subotu biti organizovano prikupljanje sredstava za nastradale.

Uzrok požara nije poznat. U policiji su rekli da će biti izvršen detaljan pregled terena, kao i pregled uz učešće policijskog tehničara i vatrogasnog vještaka.