U Holandiji je ministar poljoprivrede podnio ostavku usred protesta farmera

U Holandiji je ministar poljoprivrede podnio ostavku usred protesta farmera

Holandski ministar poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane Henk Staghauer najavio je ostavku pošto farmeri nastavljaju da protestuju protiv vladinih planova da primeni pravila EU, prenosi Euractiv.

„Poljoprivrednicima i ribarima je potrebna sigurnost o tome kuda sektor ide kako bi mogli da investiraju i posluju“, napisao je Staghauer iz Hrišćanske unije na Tviteru.

Napisao je da se ove godine preselio u Hag kako bi sarađivao sa svim stranama u poljoprivredi i ribarstvu „da bismo radili na ogromnim izazovima” i „da zajedno izvršimo prelazak na kružnu poljoprivredu”.

Odlazeći ministar je prošlog vikenda zaključio da on nije osoba koja bi rukovodila ovim zadacima, dodao je on u svojoj objavi.

Prošle nedjelje, premijer Mark Rute odbio je da se pomeri na cilju za kraj decenije, uprkos pokušajima poljoprivrednih organizacija da odlože rok do 2035. godine.

„Velika zahvalnost za rad koji je uradio Henk Staghauer kao ministar poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane. Poštujem njegovu hrabru odluku da napusti dužnost i želim mu uspeh u budućnosti“, napisao je holandski premijer na Tviteru. Mark Rute nakon saopštenje. Bivša ministarka poljoprivrede Carola Schouten obavljaće Staghauerove dužnosti na privremenoj osnovi.

Podsjetimo, početkom jula, holandski farmeri su protestovali protiv vladinih planova koji bi mogli da zahtevaju od farmera da koriste manje đubriva i smanje broj stoke, što bi moglo dovesti do zatvaranja nekih farmi.

Holandska vlada želi da smanji emisije azotnih oksida i amonijaka iz stočarstva do 2030. godine. Prema planovima, smanjenje bi moglo da dostigne i 70 odsto u nekim oblastima. Kao odgovor, farmeri su počeli redovno da blokiraju supermarkete, distributivne centre i puteve.