Magični Mesi čuva svoje najbolje za kraj u Kataru

Magični Mesi čuva svoje najbolje za kraj u Kataru

Kao da nije napravio dovoljno bajki, Lionel Mesi sačuvao je potencijalno najmagičniji scenario za svoje poslednje Svijetsko prvenstvo.

Uz ogroman pritisak na njega da parira pokojnom velikom Dijegu Maradoni i pošalje trofej nazad u Buenos Ajres, Mesi je osvijetlio katarski turnir, dok su drugi u sloju superzvezda – Nejmar, Kristijano Ronaldo otišli ​​kući.

Od prve utakmice Argentine do njihove polufinalne pobijede nad Hrvatskom, Mesi je, pred kraj karijere i na svom petom Svijetskom prvenstvu u dobi od 35 godina, bio najveća zvijezda turnira.

Statistika njegovih utakmica govori sama za sebe: šest startova, pet golova, tri asistencije na putu do nedeljnog finala protiv Francuske.

Obarajući toliko rekorda da ih je teško pratiti, Mesi je nadmašio Maradonin broj golova na Svijetskom prvenstvu u nastupu za Argentinu, a u nedelju će skočiti ispred zajedničkog rekorda Lotara Mateusa od 25 utakmica na turniru.

Osim blistavih podataka, međutim, Mesijev očaravajući pokret i radosna slavlja naelektrisali su fudbalske navijače širom sveta.

Provodeći velike pauze u igri hodajući i jedva se trudeći da se ponekad odbrani, Mesi je čekao svoje trenutke, koristeći sa smrtonosnim efektom svoje nisko težište, zapanjujuću promenu tempa i sjajne trke sa loptom zalepljenom za stopala.

On je „sprajt koji lebdi na periferiji igre dok ne dođe pravi trenutak“, napisao je britanski sportski pisac Džonatan Vilson. „Možete obeležiti čoveka; mnogo je teže obeležiti duha.

Nakon šokantnog otvaranja koje je uznemirila Saudijska Arabija, Mesi je bio taj koji je okupio tim: usledilo je pet pobeda.

Njegov najbolji gol bio je raskošan niski udarac van kaznenog prostora protiv Meksika.

A stručnjaci još uvek odmahuju glavama zbog njegovog preciznog dodavanja Nahuelu Molini za prvi gol Argentine protiv Holandije u četvrtfinalu. Ono što ga je učinilo izuzetnim i kandidatom za jednu od sjajnih asistencija svih vremena je to što Mesi nije podigao pogled, a ipak je pronašao Molina sa besmislenim savršenstvom.

U toj utakmici Mesi je učvrstio svoju ljubavnu vezu sa Katarom sa argentinskim navijačima, koji su ga u prošlosti ponekad oštro upoređivali sa Maradoninom ekstrovertnom ličnošću, strašću prema svojoj zemlji i trijumfom na Svetskom prvenstvu 1986.

Nakon što je postigao jedanaesterac i doveo argentinske navijače u delirijum, obično besprekorno ponašan Mesi je potrčao ka klupi Holandije, hvatajući uši u provokativnom gestu.

Zatim se posle utakmice suočio sa holandskim napadačem sa podsmehom koji je uhvatila kamera: „Šta gledaš, budalo?“

Iako su ga neki stručnjaci kritikovali zbog nepoštovanja, argentinski navijači su bili uglavnom oduševljeni bljescima prkosa introvertnog Mesija nalik Maradoni.

Neki su imali tetovaže te fraze.

„Utakmica protiv Holandije je bila kada je konačno izašao njegov ‘unutrašnji Maradona’. Oni su jedno. Oni su večni. Oni su Argentina!“ rekao je jedan oduševljeni navijač Horhe Kastelanos, koji je bio na utakmici sa zastavom na kojoj su obojica prikazana ruku pod ruku.

Uprkos takvom zadovoljstvu, svi znaju da istinski besmrtni paritet sa Maradonom – barem na najvećem sportskom turniru na svetu – još uvek zavisi od pobede nad Francuzima.

Mnogi ne-Argentinci već dugo imaju Argentinu kao svoj drugi tim, nadajući se da će Mesi osvojiti Svetsko prvenstvo ako njihova nacija ne uspe da završi ono što bi bila lepa priča.

Mesi je napustio Argentinu sa 13 godina da bi se pridružio Barseloninoj omladinskoj postavi.

Uprkos zabrinutosti da je premali, novi dečak je blistao u juniorskim redovima pre nego što mu je trener Frank Rajkard debitovao za seniore sa 16 godina u prijateljskoj utakmici protiv Porta 2003. godine.

Mesi je postao najbolji strelac Barselone svih vremena i stvaralac nastupa sa 672 gola u 778 utakmica.

U jednoj sezoni, 2011-12, oborio je rekord La Lige sa 50 golova. Ukupno je osvojio 35 trofeja sa Barselonom, uključujući 10 titula u La Ligi i četiri trofeja Lige šampiona, pre nego što je prošle godine prešao u Pari Sen Žermen.

Usput je osvojio Zlatnu loptu rekordnih sedam puta i FIFA igrača godine šest.

Za Argentinu, on je najbolji strelac svih vremena i vodio je svoju naciju do slave Kopa Amerike prošle godine nakon 28-godišnje trofejne suše, uključujući niz srceparajućih poraza u finalima.

Sve što nedostaje u priči o Mesiju je Svetsko prvenstvo.

Ali čak i da se desi nezamislivo i da Argentina izgubi, čini se da je osvojio naciju koja sada zna da je Mesi voleo dres isto koliko i Maradona, doneo im je čudesne trenutke tokom godina i jednostavno nije mogao više da se trudi ili da se približi za podizanje Svetskog prvenstva.

Argentinska novinarka Sofija Martinez Mateos sažela je raspoloženje kada je ovonedeljni intervju sa Mesijem završila ne pitanjem, već govorom u ime nacije.

„Bliži se finale i naravno svi želimo da pobedimo, ali želim da vam kažem da bez obzira na rezultat, postoji nešto što vam niko ne može oduzeti“, rekla je ona vidno dirnutom Mesiju.

„Ušli ste u srce svakog Argentinca. Iskreno, nema klinca bez vaše majice. Obilježili ste sve naše živote… Nosite to u srcu jer je to važnije od Svjetskog prvenstva i već ste to osvojili. , hvala kapetane.“