Turska ponovo preti Grčkoj zbog „militarizacije” ostrva u Egejskom moru

Turska ponovo preti Grčkoj zbog „militarizacije” ostrva u Egejskom moru

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zapretio je u utorak da će Ankara „preduzeti mere” protiv Grčke ako nastavi da prenosi oružje na svoja ostrva u Egejskom moru, prenosi  AP.

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak, Čavušoglu je rekao da bi dalja militarizacija ostrva, za koju je rekao da krši sporazume između Ankare i Atine, naterala Tursku da brani svoja prava.

„Ne možemo da ćutimo. Grčka mora da odbije da krši (sporazume). Ili će se povući iz ovog pitanja i pridržavati se sporazuma, ili ćemo preduzeti neophodne mere“, rekao je on i dodao da je reč o pravnim koracima „u okviru međunarodnog organizacije, posebno UN“, kao i akcije „na terenu“.

Zamenik grčkog ministra inostranih poslova Miltiadis Varviciotis optužio je tada Ankaru za ponavljanje „provokativnih i istorijski ignorantskih izjava“ i negirao da ima „agresivne namere“ prema Turskoj.

„Odlučni smo da na sve moguće načine štitimo naš teritorijalni integritet“, naglasio je on.

Čavušogluove izjave usledile su nakon izveštaja o grčkim vojnim vežbama na ostrvima Rodos i Lezbos u Egejskom moru. Turska tvrdi da je postavljanje vojnika ili oružja na ostrva u blizini njene obale kršenje njihovog nevojnog statusa prema međunarodnom pravu.

Atina, s druge strane, proglašava potrebu da zaštiti ostrva od potencijalnog napada Ankare. Grčka tvrdi da Turska ima značajno vojno prisustvo na zapadnoj obali nasuprot ostrva.

Turska i Grčka, iako su zajedno u NATO-u, već dugi niz godina su u sukobu oko niza pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije na Egejsko more i vazdušni prostor iznad njega.

U oktobru 2022. godine ove protivrečnosti su prerasle u novu eskalaciju, kada je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uputio direktne pretnje grčkim trupama na ovim ostrvima, rekavši da „jednom noći možemo doći iznenada“.