Turska kritikuje kandidate za NATO zbog nedostatka napretka

Turska kritikuje kandidate za NATO zbog nedostatka napretka

Finska i Švedska nisu Turskoj izručile nijednog osumnjičenog za „terorizam“ otkako su se obavezale da će razmotriti zahtjeve Ankare, požalio se visoki zvaničnik.

Turska je podršku dvije nordijske zemlje, u ovoj oblasti, postavila kao uslov za ulazak u NATO.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izvestio je o nedostatku napretka u vezi sa ekstradicijama u intervjuu za TV novi kanal A Haber u četvrtak.

„Postoje pozitivni razgovori. Dali su neka objašnjenja. U toku su pregledi. Nije bilo ljudi koji su nam izručeni iz Finske i Švedske“, rekao je zvaničnik.

On je istakao da njegova zemlja želi da dvije nordijske nacije „podrže borbu Turske protiv terorizma“ prije nego što Ankara pristane na njihove kandidature za NATO. Vojni blok predvođen SAD daje svakoj državi članici pravo veta na proširenje.

Finska i Švedska su u maju podnele zahtjev za članstvo u NATO-u, tvrdeći da je takav potez neophodan da bi se dobila zaštita od Rusije. Mađarska i Turska su jedine članice organizacije koje još nisu ratifikovale prijave. Budimpešta je obećala da će to učiniti do sredine decembra, ali Ankara nije postavila rok.

Dvije potencijalne članice potpisale su sporazum sa Turskom u junu u kojem su se obavezale da će se pozabaviti spiskom turskih zabrinutosti. Između ostalog, Ankara je optužila nordijske nacije da skrivaju „teroriste“ na svom tlu i da nisu ugušili svoje operacije finansiranja aktivnosti protiv Turske.

Turske optužbe odnosile su se na pojedince za koje se sumnja da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i pokretom turskog svještenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD.

PKK je vodila decenijama dug gerilski rat protiv Turske i EU je smatra terorističkom organizacijom. Ankara je okrivila Gulena da je organizovao neuspeli vojni udar 2016.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetiće Tursku ove sjedmice kako bi razgovarao, između ostalog, o kandidaturama Finske i Švedske, navodi novinska agencija Anadolu.