Tropska oluja Nikol pogodila je Floridu jakim vetrovima

Tropska oluja Nikol pogodila je Floridu jakim vetrovima

Tropska oluja Nikol promarširala je u četvrtak Floridom, oslabivši, ali i dalje noseći snažan udar sa mešavinom jake kiše i žestokih vetrova koji su srušili dalekovode, poplavili kuće i usmrtili najmanje dve osobe.

Oko 330.000 domova i preduzeća širom Floride bilo je bez struje u četvrtak popodne, nakon oluje, vetrovi od 75 milja na sat (120 km na sat), koji su stigli na kopno u 3:00 EST (08:00 GMT) duž istočne obale sjeverno od Majamija kao uragan, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

„Spremni smo i resursi su dostupni za potrebe posle oluje“, rekao je guverner Floride Ron DeSantis na konferenciji za novinare. „Ovo je još uvek velika oluja i utiče na veći deo države. Vetar je glavna briga za Nikol.“

Kevin Gatri, direktor za hitne slučajeve Floride, upozorio je stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru u četvrtak, čak i ako je oko oluje prošlo.

„Postoje jaki vjetrovi i potencijal za tornada“, rekao je on.

Nikol se kretala severozapadno preko centralne Floride prema panhandleu na obali Meksičkog zaliva dok je duvao vetar od 70 kilometara na sat, saopštio je Nacionalni centar za uragane. Očekivalo se da će nastaviti da slabi dok se buja na sever u naredna dva dana kroz Džordžiju i u Karolinu, gde se očekuje da će doneti obilne kiše.

Većina od 22 miliona stanovnika Floride ostala je pod upozorenjima o tropskoj oluji, jakim vetrovima i olujnim udarima, zajedno sa lokalnim izjavama o uraganima koje su pozivale ljude da ostanu u zatvorenom prostoru i paze na poplave.

NHC je upozorio da će talasi vođeni vetrom zapljusnuti plaže i pojuriti u unutrašnjost da bi poplavili nižine daleko iza obale. Takođe je rečeno da će štetni vetrovi verovatno odneti drveće i dalekovode.

Zvaničnici su rekli da su dvije osobe poginule u četvrtak nakon što su došle u kontakt sa oborenim dalekovodom. Oko 17.000 radnika na liniji i drugih zaposlenih u elektroenergetskim sistemima organizovano je širom države kako bi obnovili struju kada oluja prođe.

Državni zvaničnici otvorili su 15 skloništa za hitne slučajeve širom regiona i aktivirali 600 vojnika Nacionalne garde.

Više od 60 školskih okruga širom države zatvoreno je u četvrtak. Međunarodni aerodrom Orlando prekinuo je komercijalne letove u sredu, dok su parkovi Volt Dizni i drugi tematski parkovi privremeno zatvoreni.

Na snimcima lokalnih vesti na društvenim mrežama vide se talasi bele kape kako se obrušavaju na obalu i obrušavaju se na plaže i pored njih, dok vetrovi iz oluje udaraju električne vodove i vrhove palmi.

Po Nikolinom dolasku, država se još uvek otežavala od uragana Ijan, katastrofalne oluje 4. kategorije koja je 28. septembra pala duž obale Meksičkog zaliva. Ian je prouzrokovao štetu od 60 milijardi dolara i ubio više od 140 ljudi.

Pre nego što je stigla do Floride, Nikol je pokrenula „obimne poplave“ na većem delu Bahama, uključujući ostrva Grand Bahama, Eleutera, Andros i Abakos.

Oluja je u sredu uveče proglašena za uragan, kada je prvi put pala na ostrvo Veliki Bahama u severozapadnom uglu arhipelaga Atlantskog okeana. Spuštena je na tropsku oluju nakon što je izašla na obalu na Floridi.

Nikol je bio tek drugi zabeleženi uragan koji je pao na kontinentalne Sjedinjene Države posle 4. novembra. Uragan Kejt pao je u blizini Meksiko Biča na Floridi 21. novembra 1985, napisao je Filip Klocbah, stručnjak za uragane u državi Kolorado, na Tviteru .

Sezona uragana na Atlantiku zvanično traje od 1. juna do 30. novembra.