Rusko povlačenje iz Hersona traje najmanje nedjelju dana – Kijev

Rusko povlačenje iz Hersona traje najmanje nedjelju dana – Kijev

Ukrajinski ministar odbrane rekao je u četvrtak da će Rusiji biti potrebno najmanje nedelju dana da povuče svoje trupe iz grada Hersona na jugu zemlje i da će zima usporiti operacije na bojnom polju, dajući obema stranama šansu da se oporave.

U intervjuu u Kijevu, Aleksij Reznikov je rekao Rojtersu da Rusija ima kontingent od 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti i da su obaveštajni podaci pokazali da su njene snage ostale u gradu, oko grada i na desnoj obali ogromne reke Dnjepar.

„Nije tako lako povući ove trupe iz Hersona za jedan ili dva dana. Kao minimum, (trebaće) nedjelju dana“, rekao je on.

Rusija je u sredu saopštila da će se njene snage povući sa zapadne obale reke Dnjepar, koja uključuje Herson, jedinu regionalnu prestonicu koju je Moskva zauzela od invazije na Ukrajinu u februaru.

Reznikov je rekao da bi takav izlazak oslobodio snage obe strane da se bore na drugom mestu. Ukrajina, rekao je on, ima bezbednosne i odbrambene snage od milion ljudi da čuvaju „neprijateljsku“ granicu od 2.500 km sa Belorusijom, Rusijom i okupiranim ukrajinskim oblastima.

On je odbacio kao „ludu“ ideju da bi Rusija mogla da raznese branu Kahovka dok se bude povlačila, rekavši da će poplaviti područja pod kontrolom Moskve.

„Ako provjerite pejzaž u ovom okrugu, videćete da je zapadna obala viši, a istočna niži teren“, rekao je on.

„To znači da će voda teći istočno od ove obale i da će oni imati rizik za svoje trupe“, rekao je on.

Obe strane u sukobu optužuju drugu da planira da uništi branu.