SAD testiraju raketu na Arktiku da „provociraju“ Rusiju

SAD testiraju raketu na Arktiku da „provociraju“ Rusiju

Američka vojska testirala je u sredu eksperimentalni sistem za lansiranje krstarećih raketa iznad Arktičkog kruga. Komandant koji je bio zadužen za testiranje nazvao je to namerno „provokativnim“ potezom koji ima za cilj da odvrati Rusiju.

Operacija je uključivala bacanje krstareće rakete dugog dometa sa zadnjeg dela transportnog aviona za specijalne operacije C-130, sa padobranima koji su usporavali njegovo spuštanje sve dok je raketni motor nije eksplodirao prema meti. Sistem raspoređivanja – koji je vojska nazvala „Rapid Dragon“ – razvila je američko vazduhoplovstvo, a u sredu je obeležena prva demonstracija u Evropi.

Izbor norveškog svemirskog lanca Andoia za lansiranje bio je nameran. Smešten oko dva stepena severno od arktičkog kruga, lanac se nalazi na krajnjoj zapadnoj ivici regiona od vojnog i ekonomskog značaja za Rusiju.

Test „stavlja ovu stvar u domet Rusije. Namerno pokušavamo da budemo provokativni, a da ne budemo eskalacijski“, rekao je vođa operacije potpukovnik Lorens Melnikov za izdavanje američke vojske Stripes. „Pokušavamo da odvratimo rusku agresiju, [i] ekspanzionističko ponašanje, pokazujući poboljšane sposobnosti [NATO] savjeznika.

Oko 50% arktičke obale je ruska teritorija, a Moskva redovno vežba svoje trupe u ratu ispod nule. Rusija drži strateške bombardere u bazama na poluostrvu Kola, nešto više od 500 kilometara istočno od testa u sredu. Moskva je takođe testirala svoju interkontinentalnu balističku raketu „Jars“ sa nuklearnim sposobnošću u kosmodromu u Arhangelsku, dalje na jugoistoku, u oktobru, a mesec dana ranije izvela je vežbe gađanja protivbrodskim raketama u najdaljim krajevima svog sjeveroistoka.

Vašington svoj uticaj na Arktiku smatra ugroženim od strane Rusije. Američka desetogodišnja Nacionalna strategija za Arktik, koja je objavljena prošlog mjeseca, smatra saradnju sa Moskvom u polarnom regionu „praktično nemogućom“ i poziva na povećanje američkog vojnog prisustva iznad Arktičkog kruga.