SZO daje najnovije informacije o misterioznoj epidemiji dječjeg hepatitisa

SZO daje najnovije informacije o misterioznoj epidemiji dječjeg hepatitisa

Jedna od teorija je da bi epidemija mogla biti povezana sa Covid-19

Broj prijavljenih vjerovatnih slučajeva teškog akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece se više nego utrostručio za mjesec dana, saopštila je Svijetska zdravstvena organizacija (SZO) u petak.

Broj slučajeva je porastao na 920 širom svijeta, u odnosu na 270 u prethodnom izveštaju organizacije krajem prošlog mjeseca.

Stvarni broj može biti i veći, saopštila je SZO.

Epidemija je prvobitno otkrivena početkom aprila kada je Britanija prijavila deset slučajeva misterioznog hepatitisa kod ranije zdrave dece mlađe od 10 godina.

Slučajevi su od tada prijavljeni u 33 zemlje, a većina dolazi iz Britanije i SAD. Prema SZO, 45 djece je zahtjevalo transplantaciju jetre, a 18 je umrlo.

Djeca obično dobijaju hepatitis iz nekoliko uzroka, uključujući infekciju virusom hepatitisa A i izlaganje određenim lekovima, kao što je paracetamol. Naučnici sada sugerišu da bi porast hepatitisa mogao biti povezan sa Covid-19 ili adenovirusima, ali je potrebno više istraživanja da bi se utvrdio osnovni uzrok.

Tali Bogler, katedra za porodičnu medicinu akušerstva u bolnici Sent Mihael u Torontu, rekla je za Rojters da jedna od teorija sugeriše da deca „nisu bila toliko izložena virusima tokom pandemije“. Druge teorije pretpostavljaju da porast slučajeva hepatitisa može biti izazvan postinflamatornim sindromom, rekla je ona.

izvor RT