Španija je ilegalno uklonila migrante koji su napadali granicu – izvještaj

Španija je ilegalno uklonila migrante koji su napadali granicu – izvještaj

Španski ombudsman za građanska prava zaključio je da su graničari nepropisno odbili skoro 500 migranata na granici sa Marokom tokom nasilnih nereda u junu. Dok su hiljade afričkih migranata jurišale na graničnu ogradu, a najmanje 23 su umrle, ombudsman je okrivio Ministarstvo unutrašnjih poslova što nije pravilno procesuiralo masu dolazaka.

Oko 2.000 migranata upalo je 24. juna na graničnu ogradu koja razdvaja Maroko od španske eksklave Melilja. Dok su mnogi uspeli da uđu na teritoriju Španije, marokanske vlasti su saopštile da je najmanje 23 ubijeno, a grupe za ljudska prava optužile su španske graničare da su nasilno uklonili stotine.

Izveštaj ombudsmana, objavljen u petak, stao je na stranu ovih grupa. „Institucija zaključuje da je 470 osoba vraćeno na granici bez uzimanja u obzir nacionalnih i međunarodnih zakonskih odredbi“, navodi se u izveštaju. Nalet migranata, nastavlja se, trebalo je da se procesuira pojedinačno, a ne da bude masovno odbijen, a španske vlasti su trebale da budu bolje pripremljene za „predvidivi“ stampedo.

Izveštaj nije sugerisao kako su graničari mogli pojedinačno obraditi stotine naplaćenih migranata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odgovorilo navodeći da graničari reaguju na „nasilne napade” i da su „sva odbacivanja granice koja su se desila… na graničnom perimetru između Melilje i Nadora izvršena u skladu sa najstrožim legalitetom”, preneo je Rojters.

Granica Melilja-Nador je jedna od dve kopnene granice između Španije i Maroka, dok druga odvaja severnoafričku zemlju od enklave Seuta. Budući da se EU jedino graniči sa Afrikom, obe granice su popularna mesta za prelaz migranata koji traže novi život u Evropi, a obe su bile poprište masovnih pokušaja prelaska poslednjih godina.

Izveštaj od petka je privremen, a pošto organizacije za ljudska prava navode brutalnost španskih stražara, ombudsman traži dodatne snimke nereda.