Savjet bezbjednosti UN glasa protiv istrage američkih biolaboratorija

Savjet bezbjednosti UN glasa protiv istrage američkih biolaboratorija

Savjet bezbjednosti UN odbacio je poziv Rusije na međunarodnu istragu o tvrdnjama da su SAD koristile laboratorije u Ukrajini za razvoj biološkog oružja.

Dok je Kina podržala predlog Rusije, SAD, Britanija i Francuska su glasale protiv, a deset članova Savjeta po rotaciji bilo je uzdržano.

Rusija insistira na tome da SAD i Ukrajina krše međunarodnu konvenciju iz 1972. koja zabranjuje razvoj, proizvodnju i skladištenje biološkog oružja. Prema Moskvi, nekoliko laboratorija u Ukrajini radilo je na tajnom „vojno-biološkom“ programu, koji je uključivao studije i gomilanje uzoraka antraksa, kolere i drugih zaraznih bolesti.

Vašington i Kijev poriču razvoj biološkog oružja. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u martu da laboratorije sprovode „obična naučna istraživanja“.

Tokom glasanja u Savjetu bezbjednosti u srijedu, američki izaslanik Linda Tomas-Grinfild je tvrdila da je ruski predlog za istragu „zasnovan na dezinformacijama, nepoštenju, lošoj namjeri i potpunom nedostatku poštovanja prema ovom tijelu“.

Tomas-Grinfild je ponovio da aktivnosti u okviru Pentagonovog programa kooperativnog smanjenja pretnji (CTR) u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim državama „nisu u vojne svrhe“.

Misija SAD pri međunarodnim organizacijama u Ženevi, u Švajcarskoj, saopštila je u aprilu da je cilj CTR-a u Ukrajini da pomogne zemlji da „konsoliduje i obezbedi patogene i da nastavi da osigurava da Ukrajina može da otkrije i prijavi izbijanje bolesti pre nego što one predstavljaju pretnju bezbednosti ili stabilnosti“.

Dmitrij Poljanski, zamenik izaslanika Rusije pri UN, u međuvremenu je rekao da je „duboko razočaran“ glasanjem. Rekao je da se „zapadne zemlje jednostavno plaše“ međunarodne istrage o ovom pitanju.