Nigerija: Policija traga za radnicima na farmi otetim zbog nameta

Nigerija: Policija traga za radnicima na farmi otetim zbog nameta

Policija u Nigeriji saopštila je u četvrtak da traga za 21 osobom koju su oteli naoružani napadači dok su radili na poljoprivrednom zemljištu za čiji se vlasnik vjeruje da duguje navodnim otmičarima prinudna plaćanja.

Kidnapovani ljudi bili su tinejdžeri koji su radili na farmi u udaljenoj oblasti Faskari u državi Katsina kada su naoružani napadači „izdvojili farmu i oteli ih“, rekao je portparol policije Kacine Gambo Isah.

„Prema našoj istrazi, banditi su nekima od ovih farmera dali neke namete, a ovaj je odbio da ispuni njihove zahteve. … Zato su otišli ​​na njihovu farmu i kidnapovali radnike“, rekao je Isah.

Policija i nigerijski vojnici iz obližnje vojne ispostave radili su na pronalaženju otetih poljoprivrednika, koji imaju između 15 i 18 godina, rekao je on.

Stanovnici udaljenih djelova sjeverozapadnog i centralnog regiona Nigerije na meti naoružanih grupa žalili su se na naoružane ljude koji zahtjevaju od farmera da plaćaju ogromne dažbine za obradu svog poljoprivrednog zemljišta.

Grupe se uglavnom sastoje od mladića iz etničke grupe Fulani, čiji su članovi tradicionalno radili kao nomadski stočari i uhvaćeni su u višedecenijski sukob sa poljoprivrednim zajednicama Hausa oko pristupa vodi i pašnjacima.

Nigerijske snage bezbednosti izvode vazdušno bombardovanje poznatih skrovišta naoružanih grupa. Vlasti za svoj nastavak rada okrivljuju saradnju nekih lokalnih stanovnika.

Većina tih mještana su farmeri koji kažu da rizikuju da budu napadnuti ako ne plate namete nametnute njihovim selima.

Policija je „zabrinuta i uznemirena što teroristi stavljaju namet na ljude“, rekao je portparol policije Isah. Rekao je da se seljani i dalje moraju „odustati od saradnje i bilo kakvih zahtjeva ovih terorista“.