Saudijska Arabija brani smanjenje nafte, otkriva američki zahtjev

Saudijska Arabija brani smanjenje nafte, otkriva američki zahtjev

Saudijska Arabija je saopštila da je odluka OPEK-a da smanji proizvodnju nafte zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima, a ne na politici, i da je organizacija odolela pritisku Sjedinjenih Država da odlože taj potez na nekoliko nedjelja.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije izdalo je saopštenje u sredu u kojem odbacuje navode da je smanjenje nafte trebalo da bude od koristi Rusiji, ističući da kraljevina ne „zauzima stranu u međunarodnim sukobima“ niti donosi „politički motivisane“ odluke.

„Ovi rezultati se zasnivaju isključivo na ekonomskim razmatranjima koja uzimaju u obzir održavanje ravnoteže ponude i tražnje na naftnim tržištima, kao i da imaju za cilj da ograniče volatilnost koja ne služi interesima potrošača i proizvođača, kao što je uvek bio slučaj unutar OPEK-a. +“, saopštilo je ministarstvo, dodajući da su smanjenje „jednoglasno odobrile sve države članice“ organizacije.

Dok je Vašington predložio „odlaganje odluke OPEK+ za mesec dana“, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da bi američki zvaničnici obavešteni da bi takvo odlaganje „imalo negativne ekonomske posljedice“.

Vall Street Journal je prvi izvestio o zahtevu Sjedinjenih Država, napominjući da je Rijad tu ideju smatrao „političkim gambitom administracije [Joea] Bajdena kako bi se izbegle loše vesti uoči američkih izbora na sredini mandata“.

Međutim, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost (NSC), Adrijen Votson, demantovala je tu karakterizaciju, rekavši agenciji da su američki zvaničnici „doveli u pitanje saudijsku analizu da će cijena nafte da padne i pozvali ih da sačekaju i vide kako će tržište reagovati. ”

„Kategorično je pogrešno povezivati ovo sa izborima u SAD“, rekao je Votson. „Radi se o uticaju ove kratkovide odluke na globalnu ekonomiju.

Predsednik Bajden je oštro odgovorio na smanjenje proizvodnje, sugerišući da bi taj potez pomogao Moskvi da ostvari veće cene za svoj izvoz energije, dok zapadne nacije nastoje da uguše rusku ekonomiju u znak odmazde za rat u Ukrajini. Bajden je takođe obećao „posledice“ po Saudijsku Arabiju, i iako nije elaborirao šta bi to moglo da znači, glavni portparol NSC Džon Kirbi je kasnije rekao novinarima da će Bela kuća preispitati američko-saudijski odnos kako bi osigurala „da služi našoj nacionalnoj bezbjednosti interesovanja.”