SAD planiraju da prodaju oružje u vrijednosti više od milijardu dolara Tajvanu

SAD planiraju da prodaju oružje u vrijednosti više od milijardu dolara Tajvanu

Bajdenova administracija planira da zvanično zatraži od Kongresa da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od oko 1,1 milijardu dolara, što uključuje 60 protivbrodskih projektila i 100 raketa vazduh-vazduh, piše „Evropska istina”.

Vest stiže dok Kina nastavlja da svakodnevno šalje ratne brodove i avione u Tajvanski moreuz, samo nekoliko nedelja nakon što je predsednica Nensi Pelosi posetila ostrvo i osudila napore Pekinga da izoluje i zastraši Tajvan. Kao odgovor na Pelosijevu posetu, Peking je započeo velike vojne vežbe bez presedana oko Tajvana koje su po prvi put uključivale raketne udare na ostrvo.

Paket, koji je još u ranoj fazi, uključuje 60 projektila AGM-84L Harpoon Block II za 355 miliona dolara, 100 AIM-9Ks Block II Sidevinder taktičkih projektila vazduh-vazduh za 85,6 miliona dolara i 655, 4 miliona dolara za ugovor za proširenje radarskog nadzora. Rakete Sidevinder će naoružati lovce F-16 američke proizvodnje u Tajpeju.

Kada Bajdenova administracija formalizuje obaveštenje, lider demokrata i najviši republikanac u Senatskom odboru za spoljne poslove i Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma moraće da potpišu prodaju pre nego što ona bude finalizovana. Zakonodavci će verovatno odobriti prodaju, ali bi proces mogao da bude odložen zbog tekuće pauze u Kongresu.

Strahovi su porasli poslednjih godina da Kina planira da zauzme Tajvan vojnom silom jer veruje da je ostrvo deo Kine. Kao odgovor, SAD i druge zapadne zemlje nastoje da ojačaju odbranu Tajvana.

SAD ostaju privržene takozvanoj politici „jedne Kine“ opisanoj u Zakonu o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine, koji predviđa da SAD neće uspostaviti formalne diplomatske odnose sa Tajpejem.

Taj akt je takođe stvorio doktrinu „strateške dvosmislenosti“, pri čemu Sjedinjene Države namerno sprečavaju Sjedinjene Države da odluče da li će vojno braniti Tajvan od invazije. Poslanici obije strane zalagali su se za poništavanje ove politike jer se Tajvan suočava sa sve većom ratobornom pretnjom i taktikom zastrašivanja kineske vojske.