SAD isključuju zabranu viza za Rusiju

SAD isključuju zabranu viza za Rusiju

Vašington neće ograničiti vize za sve Ruse kao kaznu za ruske akcije u Ukrajini, rekao je Džon Kirbi, koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije, u intervjuu za TV kanal Dožd koji je objavljen u subotu.

SAD su uvele vizna ograničenja za pojedine Ruse za koje smatraju da su „pristalice režima“, rekao je Kirbi. Međutim, Vašington ne veruje da je „pozivanje svih Rusa na odgovornost“ produktivna mera, jer odluke SAD ne bi trebalo da se pretvaraju u rat sa celim ruskim narodom.

Ne treba kriviti ruski narod, već „predsednika [Vladimira] Putina i njegov kabinet“, objasnio je on.

Ministri spoljnih poslova 27 zemalja EU odlučili su 31. avgusta da suspenduju sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, što podrazumeva smanjenje broja izdatih viza i otežavanje njihovog dobijanja. Detalji ostaju nejasni, ali je izvesno da će uvođenje zabrane rezultirati težim, dužim i skupljim procedurama za Ruse za dobijanje šengenske vize.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.