Ruski ministar sporta govori o mobilizaciji sportista

Ruski ministar sporta govori o mobilizaciji sportista

Ruski ministar sporta Oleg Maticin rekao je da će određene kategorije sportista u zemlji biti izuzete od tekuće delimične vojne mobilizacije, ali je dodao da sport ne bi trebalo da sebe smatra „odvojenim“ od ostatka društva.

„Sport se ne može izdvojiti kao posebna zajednica koja bi trebalo da uživa neku vrstu ekskluzivnih privilegija“, rekao je Maticin na forumu „Rusija – sportska sila“ u gradu Kemerovo u četvrtak, prenosi TASS.

„Vidimo da su se naši sportisti prethodnih godina, a nadam se i u ovom periodu, pokazali kao patriote.

„To je mnogo puta najavljivano na početku specijalne vojne operacije, podržali su predsednika i izneli apsolutno nedvosmisleno mišljenje da je sport jedna porodica.

„Sve probleme, teškoće i zadatke koje država sada rešava sport će rešavati zajedno sa svima“, dodao je ministar.

Otkako je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje najavio delimičnu mobilizaciju sa ciljem da pozove 300.000 rezervista, pojavili su se izveštaji da su sportisti u brojnim sportovima dobili pozive za pozive.

Istaknuti sportski komentator Dmitrij Gubernijev izjavio je u sredu da se među njima nalaze ruski biatlonci koji su se „popeli na podijum na najvećim svetskim takmičenjima, uključujući Svetsko prvenstvo“.

Maticin je rekao da se preduzimaju mere kako bi se osiguralo da sportisti u nekim kategorijama ne budu regrutovani, ali je ponovio da sport ne bi trebalo da uživa „ekskluzivnost“.

„Ne mogu sada nedvosmisleno da odgovorim o [sistemu izuzeća]“, rekao je Maticin.

„Neće biti i ne bi trebalo da bude ekskluzivnosti. Da, razumemo da su sportisti i treneri „zlatni fond“, posebno oni koji se spremaju za Olimpijske igre i reprezentativci.

„Određene mere zaštite za određene kategorije će možda biti odložene dok budemo razgovarali sa vladom.

„Nadam se da će sportski sistem nastaviti da se aktivno razvija uprkos situaciji“, dodao je Maticin.

Reči ministra sporta odražavaju reči predsednika Ruskog Olimpijskog komiteta (ROK) Stanislava Pozdnjakova, koji je prošle nedelje rekao da sportisti imaju „časnu dužnost“ da služe svojoj zemlji, baš kao i drugi građani.