Ruska vojska tvrdi da se ukrajinsci povlače iz Sjeverodonjecka

Ruska vojska tvrdi da se ukrajinsci povlače iz Sjeverodonjecka

Ruska vojska saopštila je danas da se ukrajinski vojnici povlače iz Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine, pogođenog velikim borbama ukrajinskih i ruskih snaga.

„Jedinice ukrajinske vojske, koje su pretrpjele kritične gubitke u borbama za Sjeverodonjeck (do 90 odsto u nekoliko jedinica), povlače se u susjedni grad Lisičansk“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane koje nije navelo koliko se ukrajinskih vojnika povlači.

Rusko ministarstvo je dodalo da su ukrajinske vlasti naredile jednoj vojnoj taktičkoj grupi da minira rezervoare sa nitratom i azotnom kiselinom u fabrici Azot.

U saopštenju se navodi da se ta grupa koja je ostala na licu mjesta sastoji od „preživjelih“ iz 79. vazdušno-jurišne brigade i pripadnika ukrajinske teritorijalne odbrane.

Prema navodima ruskih vlasti, ukrajinska vojska želi da eksplodiraju ti rezervoari sa hemikalijama kako bi kontaminirala to područje i „odložila“ ofanzivu ruskih vojnika.

Ruske snage imaju za cilj da kontrolišu čitav veliki rudarski basen Donbasa. Proruski separatisti su 2014. godine delimično preuzeli kontrolu tog područja.

Sjeverodonjeck, zajedno sa susjednim gradom Lisičanskom, koji se nalazi oko 80 kilometara od ukrajinske regionalne administrativne prijestonice Kramatorska, predstavlja ključnu aglomeraciju za postizanje tog cilja.

Prije rata, Sjeverodonjeck je imao oko 100.000 stanovnika.