Rusija uzvraća „neprijateljskim državama“

Rusija uzvraća „neprijateljskim državama“

Predsjednik Putin potpisao je novi set mera protiv zapadnih sankcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin uveo je u utorak paket ekonomskih mera kako bi uzvratio na međunarodne sankcije uvedene Moskvi.

Nova uredba ima za cilj da zaštiti nacionalne interese Rusije, a usvojena je „u vezi sa neprijateljskim akcijama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika koji krše međunarodno pravo i imaju za cilj nezakonito lišenje imovine Ruske Federacije i ruskih pravnih lica“, navodi se u uredbi. , objavljeno na sajtu Kremlja, navodi se.

Putin je dao Kabinetu ministara rok od 10 dana da utvrdi spisak osoba koje će biti stavljene pod recipročne sankcije.

Nove mjere zabranjuju državnim agencijama, organizacijama i pojedincima da „obavljaju transakcije (uključujući potpisivanje spoljnotrgovinskih ugovora) sa pravnim licima, pojedincima i organizacijama“ na novoj crnoj listi.

Uredbom je zabranjen i izvoz proizvoda i sirovina ako su namenjeni kažnjenim licima.

Ruskim pravnim i fizičkim licima takođe je zabranjeno da ispunjavaju svoje obaveze i obavljaju finansijske transakcije sa sankcionisanim preduzećima i pojedincima.
Ovo dolazi nakon što su SAD i EU uvele nekoliko rundi ekonomskih sankcija Rusiji bez presedana zbog njene tekuće vojne operacije u Ukrajini. Sredstva Ruske centralne banke i raznih drugih subjekata i biznismena su zamrznuta u inostranstvu, zemlja je praktično odsečena od tržišta novca kojim dominiraju dolar i evro, a širok spektar stranih preduzeća prestao je da posluje sa zemljom.

izvor RT

Ostavite odgovor