Rusija nastavlja da izvozi gas u Evropu preko Ukrajine

Rusija nastavlja da izvozi gas u Evropu preko Ukrajine

Rusija nastavlja da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko ukrajinske teritorije bez prekida, rekao je medijima u ponedeljak portparol ruskog energetskog najvećeg Gasproma Sergej Kuprijanov.

„Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije u skladu sa zahtijevima evropskih potrošača“, rekao je Kuprijanov novinarima. Prema njegovim rečima, zaključno sa 18. aprilom traženo je oko 56,9 miliona kubnih metara gasa.

Ovaj obim je, međutim, ispod isporuka predviđenih u okviru Gaspromove dugoročne rezervacije za tranzit gasa preko Ukrajine, što je oko 109,5 miliona kubnih metara dnevno.

Evropski potrošači pojačavaju napore za suzbijanje zavisnosti od ruskog prirodnog gasa usred sankcija koje su uvedene Moskvi kao odgovor na njenu tekuću vojnu operaciju u Ukrajini. Neki lideri EU predložili su potpuno zabranu uvoza ruskih energenata, ali nisu dogovoreni nikakvi drastični potezi u tom pravcu, pošto se većina kontinenta u velikoj mjeri oslanja na ruski gas i druge isporuke energenata, a potpuni embargo bi mogao da rezultira naglom inflacijom, što već dostigla rekordne vrijednosti prošlog mjeseca.

Ipak, isporuke ruskog gasa Evropi bile su niže nego pre početka vojne operacije Moskve u februaru. Nemačka je, na primjer, poslednjih nedelja smanjila uvoz ruskog gasa sa 55% na 40%.

izvor RT

Ostavite odgovor