Rusija i Indija odbacuju dolar u trgovini

Rusija i Indija odbacuju dolar u trgovini

Indija će početi da koristi rupija u trgovinskim nagodbama sa Rusijom od sledeće nedjelje, javili su lokalni mediji u ponedeljak, pozivajući se na šefa Federacije indijskih izvoznih organizacija (FIEO) Ajaja Sahaija.

Dve zemlje će testirati novi mehanizam plaćanja po prvi put otkako ga je u septembru odobrila Državna banka Indije, komercijalna banka u državnom vlasništvu.

Indijska vlada je prošlog meseca dozvolila da se nacionalna valuta koristi u međunarodnim trgovinskim nagodbama u nastojanju da promoviše izvoz i smanji zavisnost rupija od dolara. Centralna banka zemlje, Rezervna banka Indije, ranije je pozvala indijske zajmodavce da uvedu dodatne aranžmane za uvozne i izvozne transakcije u rupijama.

„Rešen je niz pitanja. Izvoznici i uvoznici počeli su da se obraćaju bankama radi otvaranja računa“, rekao je Sahai za indijski list Mint.

Poravnanja između Rusije i Indije će se, kako se navodi, obavljati pomoću takozvanih vostro računa. Vostro račun se obično otvara u domaćoj banci u ime strane banke i drži njenu imovinu na depozitu u valuti zemlje u kojoj je novac deponovan, u ovom slučaju rupijama.

„Otvoreno je desetak ili jedanaest vostro računa“, rekao je za medije neimenovani vladin zvaničnik. „Na primer, u IndusInd banci je otvoreno šest vostro računa, što znači da je šest različitih ruskih banaka otvorilo račune u toj banci“, precizirao je zvaničnik.

Očekuje se da će obračuni u rupijama pomoći u jačanju međusobne trgovine i pojednostaviti isporuke ruske nafte Indiji, koje su značajno porasle od marta.