Rusija će zabraniti surogat majčinstvo za strane klijente

Rusija će zabraniti surogat majčinstvo za strane klijente

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, uskoro će zabraniti strancima da plaćaju Ruskinjama da postanu surogat majke, rekao je predsjednik Vjačeslav Volodin. Početkom decembra biće usvojen predlog zakona o tom pitanju, dodao je on.

„Prodaja djece je neprihvatljiva“, napisao je Volodin na svom Telegram kanalu u nedjelju. „Tokom proteklih nekoliko godina, 45.000 mališana koje su rodile surogat majke preseljeno je u inostranstvo. To je veliki ilegalni poslovni poduhvat sa procijenjenim prometom od više od 2 milijarde evra [2,04 milijarde dolara].“

Volodin je naveo da „takve bebe često završe u veoma opasnim situacijama: postaju žrtve zločina, uključujući ilegalnu trgovinu organima, i usvajaju ih istopolni parovi“.

Zakonodavci se zalažu za ograničenja surogat majčinstva, a neki pozivaju na potpunu zabranu te prakse u Rusiji. Predlog zakona koji bi zabranio korišćenje surogat majki stranim državljanima prvobitno je uveden prošle godine.

Moskva je zabranila usvajanje ruske djece od strane američkih državljana 2012. godine, navodeći nekoliko istaknutih slučajeva maltretiranja i smrti usvojenika, kao i sankcije Vašingtona ruskim državljanima.

Istopolni parovi ne mogu legalno sklapati brakove u Rusiji niti usvajati djecu.