Sjeverna Koreja obećava da će stvoriti najmoćniju nuklearnu silu na svjetu

Sjeverna Koreja obećava da će stvoriti najmoćniju nuklearnu silu na svjetu

Sjeverna Koreja nastoji da ima najmoćnije nuklearne kapacitete na svjetu, rekao je u nedjelju lider nacije Kim Džong Un. Takođe je naredio unapređenje vojnih zvaničnika i naučnika uključenih u nedavno uspešno testiranje nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM), za koju se smatra da može da stigne do kopna SAD.

U svojoj naredbi, koju citira državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA), Kim je rekao da je „krajnji cilj Sjeverne Koreje da poseduje najmoćniju svjetsku stratešku silu, apsolutnu silu bez presedana u veku“.

On je takođe opisao ICBM Hvasong-17 kao „najjače strateško oružje na svetu“, tvrdeći da su severnokorejski zvaničnici i naučnici koji stoje iza lansiranja „napravili divan iskorak u razvoju tehnologije postavljanja nuklearnih bojevih glava na balističke rakete“ – pokazujući Rešenost Pjongjanga da izgradi „najjaču armiju na svjetu“.

Prema KCNA, projektil je „jasno dokazao“ da je Sjeverna Koreja „punopravna nuklearna sila sposobna da se suprotstavi nuklearnoj nadmoći američkih imperijalista“.

Kim je takođe učestvovao u fotografisanju sa onima koji su učestvovali u lansiranju ICBM, dok je bio u pratnji svoje „voljene“ ćerke, čije postojanje nikada nije javno potvrđeno sve dok mu se nije pridružila tokom lansiranja ICBM prošle nedelje.

Sjeverna Koreja je 18. novembra ispalila Hvasong-17 kako bi ojačala Pjongjangovo „preovlađujuće nuklearno odvraćanje“, usred „vojne pretnje SAD“ i njenih savjeznika u regionu, prema Kimovim rečima.

U to vrijeme, sjevernokorejski zvaničnici su rekli da je ICBM prešla skoro 1.000 km (620 milja) i dostigla visinu od 6.040 km (3.750 milja) pre nego što je „tačno sletela u planirane vode Istočnog mora Koreje“.

Test su osudili članovi Savjeta bezbjednosti UN, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Indiju, koji su ga nazvali „ozbiljnom eskalacijom“ koja „predstavlja nedvosmislenu pretnju međunarodnom miru i bezbjednosti“. Savjet bezbjednosti, međutim, nije izdao zvaničnu rezoluciju zbog protivljenja stalnih članica Kine i Rusije.