Ukrajina obećava da će povratiti Crno more stranim oružjem

Ukrajina obećava da će povratiti Crno more stranim oružjem

Ministar odbrane Reznikov izjavio je da će rakete Harpun koje je isporučila Danska pomoći Kijevu da povrati vitalne vode, prenosi RT
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je u subotu da će Kijev „ipak pobjediti“ u sukobu sa Rusijom. Kao i drugi ukrajinski zvaničnici, Reznikov je polagao nade u oružje koje isporučuje iz inostranstva, posebno u protivbrodske rakete Harpun koje je obezbjedila Danska.

U podužem postu na Fejsbuku u subotu, Reznikov je zahvalio „nekoliko“ zemalja što su popunile ukrajinske zalihe artiljerijskih granata od 155 mm i pozdravio Sjedinjene Države za nedavnu isporuku haubica M777 od 155 mm i više od 100 dronova različitih tipova.

„Takođe bih želeo da obavestim da obalska odbrana naše zemlje neće biti ojačana samo raketama Harpun, već će ih koristiti obučeni ukrajinski timovi“, dodao je on. na
U ponedeljak, nakon virtuelnog sastanka američkih savjeznika, američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je da će Danska poslati Ukrajini neodređeni broj ovih projektila.

Boeing-ov A/U/RGM-84 Harpoon je standardna protivbrodska raketa američke mornarice, sa procjenjenim dometom od oko 300 km. Ima aktivno radarsko navođenje i prelistava površinu dok ne stigne do cilja, u kom trenutku može da izvede „iskačući“ manevar i da udari odozgo. Harpuni se obično lansiraju sa površinskih plovila ili jurišnih aviona, ali se lanseri mogu ukloniti sa brodova za upotrebu na kopnu.

„Uvjeren sam da će nam vojno bratstvo Harpuna i naših Neptuna pomoći da oslobodimo i ponovo učinimo naše Crno more bezbjednim, kao i da ćemo pouzdano zaštititi Odesu“, rekao je Reznikov. „Neptuni“ se odnose na krstareću raketu ukrajinske proizvodnje za koju Kijev tvrdi da je pogodila ruski ratni brod u aprilu. Moskva nije potvrdila ove tvrdnje.

Reznikov nije prvi ukrajinski zvaničnik koji je dao smele izjave o ponovnom zauzimanju Crnog mora, koje je uglavnom pod kontrolom ruske mornarice od početka sukoba. Nakon što je u ponedeljak najavljena isporuka danskog Harpuna, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Geraščenko je tvitovao da SAD „pripremaju plan za uništenje Crnomorske flote“, saopštenje koje je Pentagon odmah demantovao.

Raniji pokušaj Ukrajine da ponovo zauzme crnomorsko istureno mesto na Zmijskom ostrvu rezultirao je neuspehom. Rusija je saopštila da je napad na ostrvo, koji se dogodio ranije ovog meseca, koštao Ukrajinu 30 dronova, 14 aviona i tri broda.

Kijev je optužio Rusiju da blokira vitalni lučki grad Odesu, sprečavajući pošiljke hrane da uđu i izađu iz Ukrajine. Moskva je saopštila da logistički problemi potiču od toga što je Ukrajina minirala Crno more, iako je rusko Ministarstvo odbrane u sredu saopštilo da je očistilo deo Azovskog mora od mina i otvorilo traku za civilna plovila. Još jedan pomorski koridor širok tri milje u Crnom moru već neko vrijeme održava ruska mornarica i ostaje otvoren za saobraćaj.