Putin potpisao dekret kojim se studenti oslobađaju od mobilizacije

Putin potpisao dekret kojim se studenti oslobađaju od mobilizacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je u subotu studentima univerziteta i stručnih koledža odlaganje poziva. Taj potez dolazi tri dana nakon što je u Rusiji objavljena delimična mobilizacija rezervista.

Prema predsjedničkom dekretu objavljenom na sajtu Kremlja, odlaganje se daje studentima koji su upisani na državne stručne ili visokoškolske ustanove. Uredbom su obuhvaćeni samo studenti koji pohađaju državne obrazovne ustanove i istraživačke organizacije kojima je ovo „prvo takvo obrazovanje“.

„Ova uredba stupa na snagu danom potpisivanja i primenjuje se na pravne odnose nastale od 21. septembra 2022. godine“, navodi se u dokumentu, a odnosi se na datum kada je raspisana delimična mobilizacija.

U međuvremenu, ranije u subotu, Putin je potpisao novi zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakona Rusije. Pripadnici službe koji se „dobrovoljno predaju“ neprijateljskim snagama tokom oružanog sukoba suočiće se sa do deset godina iza rešetaka po povratku kući. Međutim, počiniocima krivičnih dela dozvoljeno je da izbegnu kaznu ako pobegnu iz zatočeništva i vrate se u svoju jedinicu. Ostale odredbe novog zakona predviđaju kaznu do deset godina zatvora za pripadnike koji odbijaju da učestvuju u oružanim neprijateljstvima, kao i za one koji dezertiraju ili izbegavaju regrutaciju. Pljačka u toku rata ili vojne operacije nosi kaznu zatvora do 15 godina.

Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da namerava da angažuje 300.000 ljudi u aktivnu službu, dajući prednost onima sa borbenim iskustvom i specijalnostima potrebnim za vojnu operaciju u Ukrajini.