Prošle nedjelje su NATO avioni na Baltiku dva puta išli da presreću ruske avione

Prošle nedjelje su NATO avioni na Baltiku dva puta išli da presreću ruske avione

Prošle nedjelje, borbeni avioni NATO-a koji patroliraju vazdušnim prostorom Baltičkog mora dva puta su se dizali u vazduh kako bi presreli ruske avione koji su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru kršeći pravila letenja.

Ovo je u ponedeljak saopštilo Ministarstvo odbrane Litvanije, piše Evropska pravda.

U četvrtak su se borbeni avioni NATO-a podigli u vazduh da identifikuju avion Il-78 koji je leteo iz Kalinjingradske oblasti ka ruskom kopnu. Letio je bez plana leta, sa uključenim radio transponderom, održavajući komunikaciju sa centrom za kontrolu leta.

Vazdušna policija je u petak identifikovala avion Il-76. Ova letelica je letela bez plana leta i bez upotrebe radio transpondera. Istovremeno, avion je održavao radio vezu sa regionalnim centrom kontrole letenja.

Misija NATO-a za patroliranje vazdušnim prostorom baltičkih zemalja sprovodi se iz vazdušnih baza u Litvaniji i Estoniji.

Krajem oktobra su italijanski borbeni avioni iz sastava snaga stacioniranih u Poljskoj podignuti u vazduh nakon što su detektovali prisustvo ruskih aviona koji lete u blizini granica NATO-a.