Predstavnički dom SAD će sljedeće nedjelje glasati o opozivu Bajdena

Predstavnički dom SAD će sljedeće nedjelje glasati o opozivu Bajdena

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) će sljedeće nedjelje glasati o zvaničnom otpočinjanju opoziva predsjednika Džozefa Bajdena, saopštio je danas predsjedavajući Majk Džonson, dodavši da Republikanci „nemaju izbora“.

Džonson i ostatak rukovodstva republikanaca razmišljali su posljednjih nedjelja da li da održe formalno glasanje o njihovoj višemjesečnoj istrazi o predsjedniku, koja je bila usredsređena na poslovne odnose drugih članova predsjednikove porodice.

Njihova dosadašnja istraga tek treba da proizvede bilo kakve direktne dokaze da je sam Bajden počinio nešto nezakonito.

Dok su neki republikanci oprezni u vezi sa održavanjem glasanja o opozivu, Džonson je rekao da Predstavnički dom treba da iskoristi svoja ovlašćenja „u najvećoj mjeri“ usred sukoba sa Bijelom kućom oko zahtjeva za informacije u vezi sa Bajdenom i njegovim sinom Hanterom.

Bijela kuća je u više navrata odbacila istragu kao „neosnovanu“ koja je imala za cilj da umiri desno krilo republikanaca.

Republikanci su dugo govorili da je glasanje o istrazi o opozivu nepotrebno, ali su počeli da mijenjaju mišljenje kada su advokati Bijele kuće iskoristili nedostatak formalnog ovlašćenja Doma da tvrde da čitavoj istrazi nedostaje „ustavni legitimitet“.

Republikanci imaju tijesnu većinu od 221-213. u Domu.

Da bi glasanje o istrazi o opozivu uspjelo, skoro svi republikanci u Predstavničkom domu moraće da glasaju za opoziv.

Demokrate sa svoje strane, tvrde da je to farsa koju koriste republikanci da bi skrenuli pažnju sa bivšeg predsjednika Donalda Trampa i njegovih pravnih problema.