Predsjednika Litvanije optužuju za seksizam jer je uporedio njemačku vojsku sa djevojkama

Predsjednika Litvanije optužuju za seksizam jer je uporedio njemačku vojsku sa djevojkama

Izjave predsjednika Litvanije Gitanasa Nausede, koji je njemačku vojsku uporedio sa djevojkama, izazvale su burnu raspravu u baltičkoj državi, navodi se u izdanju Delfi.

Talas kritika izazvala je fraza koju je predsjednik izneo u intervjuu za BNS.

„Njemačka vojska, znate, nije devojka koju možete da pozovete da provedete vrijeme pored jezera. To je ozbiljna vojska za koju možete da predložite brak, a bračni ugovor mora jasno da kaže obaveze Litvanije, šta ćemo uradite, inače nemačka vojska neće moći da ispuni svoje obaveze prema nama“, rekao je Nauseda.

Njegove reči izazvale su talas reakcija na društvenim mrežama. Konzervativac Mindaugas Linge rekao je da takva retorika ne priliči predsjedniku i podsjetio da ovo nije prvi takav slučaj.

„Ne znam kako se djevojke osećaju zbog ovakvih poređenja, ali ovo nije prvi put da to dolazi iz predsjednikovih usta i da mu ne čini čast“, ​​rekao je Linge.

U februaru je lritas.lt citirao Nausedinu frazu u Minhenu na sastanku sa potpredsjednicom SAD Kamalom Haris. Nauseda joj se tada obratio i zamolio je da pošalje još trupa u Litvaniju, jer, kako je rekao, ima „mnogo lepih žena“ i „američkim momcima će se dopasti“.

Na izjavu predsjednika reagovala je Eva Pakarklite, članica Slobodarske partije. „Taman kada pomislite da ćete napraviti dobru metaforu, ono što dobijete je običan seksizam“, napisala je ona.

Rukovodilac Centra za praćenje ljudskih prava Jurate Juškaite primetio je da ako Nauseda pravi tako seksistička poređenja sa nemačkom ministarkom odbrane Kristinom Lambreht, onda, očigledno, „niko ne žuri sa sklapanjem bračnog ugovora, ako upotrebimo reči predsednika – vrednosti i odnos prema pitanju rodne neravnopravnosti su previše različiti.”

Prijedstavnica Slobodarske partije Morgana Danijele našalila se da je šef države „osvojio internet“.

Kao što znate, nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu, Alijansa je odlučila da ojača odbranu na svom istočnom krilu. Konkretno, Njemačka treba da obezbjedi Litvaniji borbenu brigadu koja broji od 3.000 do 5.000 vojnika.