Pred Evropom su „teška vrijemena“ – NATO

Pred Evropom su „teška vrijemena“ – NATO

Evropljani će se suočiti sa brojnim poteškoćama zbog zapadne podrške Kijevu, rekao je u nedelju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za nemački list „Velt an Sontag“. Uprkos tome, on je insistirao na tome da članovi vojnog bloka predvođenog SAD i njihovi savjeznici treba da pojačaju svoje napore za jačanje ukrajinskih snaga.

Stoltenberg je u komentaru listu priznao da su građani zapadnih zemalja negativno pogođeni sukobom u Ukrajini. „Povećani računi za hranu i energiju znače teška vrijemena za mnoga domaćinstva u Evropi“, rekao je on, dodajući, međutim, da bi Evropljani „trebali da upamte da građani Ukrajine plaćaju svojom krvlju svaki dan“.

Šef NATO-a je takođe napomenuo da bi Zapad mogao „ojačati poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom ako pružimo vojnu podršku zemlji“. „Najbolji način da se podrži mir je podrška Ukrajini“, rekao je on.

On je pohvalio Njemačku za oružje koje šalje Kijevu, tvrdeći da ono „spašava živote“.

Prema Stoltenbergu, Rusija će pokušati da iskoristi „zimu kao oružje“ protiv Ukrajine. Ova izjava je odjek nedavnih opaski u kojima je on upozorio da će naredni meseci biti teški za Kijev.

Rusija je počela da gađa ukrajinske energetske objekte početkom oktobra nakon što je optužila Kijev za napad na njegovu kritičnu infrastrukturu, uključujući strateški Krimski most.

Zapadne zemlje uvele su nove sveobuhvatne sankcije Rusiji nakon što je Moskva započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Ograničenja su dovela do vrtoglavog porasta cena gasa, što je podstaklo rastuću energetsku krizu u EU. Ovo je takođe došlo kada je blok najavio planove da se odvikne od ruske energije.

Međutim, prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ova politika će dovesti do „veoma žalosnih posledica“ za EU, sa do 20 godina deindustrijalizacije pred nama. Početkom oktobra, on je takođe primetio da oslanjajući se na skupu energiju iz SAD, blok čini svoju ekonomiju „manje konkurentnom“.